BOŽJI PLAN

Papa u Nazaretu branio heteroseksualni brak

14.05.2009 u 12:47

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. obratio se u četvrtak u Nazaretu, mjestu Isusova djetinjstva, najvećem broju vjernika otkako je prije sadam dana doputovao u Svetu zemlju i pritom pozvao na obranu tradicionalnog heteroseksualnog braka i obiteljskih vrijednosti.

Posljednjega dana putovanja po Bliskom istoku, papa je posjetio Nazaret gdje je, po evanđelju, Isus proveo djetinjstvo s ocem Josipom i majkom Marijom.

Religiozne teme došle su na red nakon tri dana tijekom kojih se Papa bavio osjetljivim političkim pitanjima, kao što je osnivanje neovisne palestinske države, izraelski zaštitni zid i stanje u Gazi.

Papa Nijemac, kojega su rabini i izraelski političari kritizirali zbog govora u memorijalnom centru Yad Vashemu, u Nazaretu bi se trebao susresti s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Poglavar Katoličke crkve posjetio je Galileju, središte arapske manjine u Izraelu, kako bi izrazio svoju zabrinutost zbog, smatra Crkva, propadanja obitelji diljem svijeta.

Više od 40.000 ljudi sudjelovalo je na misi na otvorenom koja je služena na arapskom, engleskom i latinskom jeziku.

Benedikt je govorio o "svetosti obitelji koja je po Božjem planu utemeljena na cjeloživotnoj vjernosti muškarca i žene posvećenoj brakom i na prihvaćanju novoga života kao Božjeg dara".

Katolička crkva protivi se razvodu i homoseksualnim brakovima te brojne društvene probleme pripisuje upravo raspadu tradicionalne obitelji.

Obraćajući se mnoštvu s velikoga bijelog oltara, papa je rekao da obitelj treba vratiti na istaknuto mjesto "kamena temeljca dobro uređena i poželjna društva".

U području oko Nazareta živi 35 posto kršćana, najviše u Izraelu. Oko 1,5 milijuna Izraelaca ili petina stanovništva su Arapi, od kojih su deset posto kršćani.