BREIVIKA SE MOGLO UHITITI RANIJE

Norveški premijer žali zbog propusta, ostavku isključuje

28.08.2012 u 17:22

Bionic
Reading

Norveški premijer Jens Stoltenberg kojeg kritiziraju zbog nepripremljenosti norveške policije i institucija na napade Andersa Behringa Breivika 22. srpnja 2011., izrazio je u utorak žaljenje zbog toga na izvanrednoj sjednici parlamenta, ali je implicitno isključio mogućnost ostavke

Stoltenberg je odgovorio na kritike iz izvješća neovisnog povjerenstva objavljenog 13. kolovoza, koje govori što je dovelo do bombaškog atentata u Oslu, što se moglo izbjeći, kako je počinitelj mogao biti uhićen ranije i time izbjeći pokolj na otoku Utoeyi.

'Ulica Grubbegata, gdje se nalaze vladina ministarstva, morala je biti zatvorena, a nije bila. Ubojica je morao biti uhićen ranije, a nije. Nekoliko je mjera sigurnosti moralo biti pokrenuto, a to se nije dogodilo', priznao je Stoltenberg. 'Žalim zbog toga', rekao je premijer, ali je kazao da ne namjerava podnijeti ostavku.

U izvješću je povjerenstvo, koje je imenovala vlada, kritiziralo odgovor vlasti na bombaški napad i pokolj koji je počinio desničarski ekstremist Anders Behring Breivik.

Povjerenstvo je ukazalo na sporost administracije zbog koje nije zatvoren dio četvrti u kojem se nalazi vlada i ministarstva za promet, kao što je zbog sigurnosnih razloga bilo sugerirano od 2004. i ocijenilo da je Breivik morao biti uhićen ranije.