UN-OVO IZVJEŠĆE

Gaza ostaje bez uvjeta za život do 2020.

28.08.2012 u 14:39

Bionic
Reading

Pojas Gaze neće biti mjesto pogodno za život do 2020. godine ukoliko se ne poboljšaju osnovne uslužne djelatnosti na tom teritoriju, zaključak je UN-ovog izvješća

Infrastruktura u sektorima zdravstva, obrazovanja, vodovoda i kanalizacije 'jedva održava korak s rastom populacije', stoji u izvješću, koje predviđa da će broj stanovništva u pojasu Gaze do 2020. godine skočiti sa 1,6 na 2,1 milijuna ljudi.

Izrael je intenzivirao blokadu Gaze nakon 2007, kada je na vlast došao pokret Hamas. Prema Izraelu, blokada koju nadziru policajci u suradnji s Egiptom i koja nikada nije u potpunosti uklonjena, nužna je kako bi se spriječio prijenos oružja Hamasu.

UN-ovo izvješće također predviđa da će Gaza do 2020. trebati dvostruko više škola i dodatnih 800 kreveta u bolnicama. Već sada je primjetan nedostatak dovoljnog broja stambenih prostora. Usto, obalni vodonosni sloj, jedini prirodni izvor svježe vode, mogao bi postati neupotrebljiv do 2016. godine.

UN-ovi dužnosnici upozoravaju da napredak otežavaju blokada Gaze i nasilni konflikt, te je nužno potrebno 'palestinsko pomirenje'.

'Urbano područje ne može preživjeti bez kontakta s vanjskim svijetom', kaže Maxwell Gaylard, šef UN-ove humanitarne misije u Gazi.

Gaza nema zračnu ni morsku luku, a gospodarstvo je ovisno o financiranju izvana i krijumčarenju kroz tunele pod granicom s Egiptom.

Iako je Gaza u posljednjih nekoliko godina ostvarila gospodarski rast, izvješće navodi da rast vjerojatno neće biti održiv i da su žitelji Gaze danas u lošijoj situaciji nego 90-ih godina. Nezaposlenost je prošle godine iznosila 29 posto, s trendom porasta koji osobito pogađa žene i mlade.

Promet u podzemnim tunelima narušen je posljednjih tjedana nasiljem između egipatskih snaga sigurnosti i militanata na egipatskom poluotoku Sinaj, koji graniči s Izraelom i Gazom.