MINISTAR VALID MUALEM

SAD potiče nasilje u Siriji

28.08.2012 u 10:43

Bionic
Reading

Sirijski ministar vanjskih poslova optužio je Sjedinjene Države da su 'glavni čimbenik' koji potiče sirijske ustanike na borbu protiv režima Bašara al-Asada, u intervjuu koji je u utorak objavio britanski dnevnik The Independent.

'Smatramo da su Sjedinjene Države glavni čimbenik protiv Sirije, a drugi su instrumenti', rekao je Valid Mualem. Po njegovu mišljenju, Amerikanci koriste Siriju kako bi neutralizirali utjecaj Irana na Bliskom istoku i pretjeruju u pogledu nuklearnih kapaciteta Teherana kako bi prodali oružje zemljama Zaljeva.

Ministar citira također nedavnu studiju američkog think tanka Brookings Institution, u kojoj se zaključuje da 'ako želite suzbiti utjecaj Irana, morate početi s Damaskom.'

'Zapadni izaslanici kazali su nam na početku krize da su odnosi između Sirije i Irana, Sirije i libanonskog Hezbolaha i Sirije i palestinskog Hamasa važni elementi u pozadini ove krize', objasnio je.

'No nitko nam nije rekao zašto Sirija ne smije imati odnose s Iranom, dok većina, ne sve, zemalja Zaljeva ima vrlo značajne odnose s Iranom', rekao je.

Sirijski ministar optužio je također SAD da podržava vojnu ofenzivu ustanika osiguravajući im telekomunikacijsku opremu, što po njemu znači da podržava terorizam.

Mualem je na kraju odbacio bojazni da bi Asadov režim mogao upotrijebiti kemijsko oružje, istaknuvši da je 'dužnost vlade zaštita njezina naroda.'