IZBORNA UTRKA

Prema anketama Obama i Romney izjednačeni

27.08.2012 u 15:17

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney, koji bi ovoga tjedna trebao osvojiti stranačku nominaciju za predstojeće američke predsjedničke izbore, prema istraživanju javnoga mnijenja izjednačeni su u izgledima za ulazak u Bijelu kuću, prenosi u ponedjeljak list The Washington Post

Istraživanje The Washington Posta i televizijske kuće ABC pokazuje da je u ovom trenutku u središtu interesa birača neuspjela Obamina ekonomska politika a ne neka druga politička pitanja koja proteklih tjedana dominirala predizbornom kampanjom poput optužbi da je Romney plaćao premale stope poreza.

Prema anketi Romneyev bi ulazak u Bijelu kuću podržalo 47 posto Amerikanaca s pravom glasa a Obamin 46 posto američkih glasača.

Sličan odnos snaga tako se po anketama zadržao već oko mjesec dana unatoč uloženim stotinama miljuna dolara u televizjske promidžbene poruke kojima se uglavnom blati suparnik a kojima dvojica vodećih suparnika bombardiraju Amerikance tjednima.

Romneyeva nedavna odluka da za svoga potpredsjedničkog kandidata izabere Paula Ryana iz Wisconsina nije utjecala na raspoloženje birača pred ovogodišnje predsjedničke izbore koji se održavaju u studenome.

Prema anketi osam od deset Amerikanaca daje gospodarskom stanju u zemlji neprolaznu ocjenu i 70 posto ih smatra da zemlja ide pogrešnim smjerom i to već više od godinu dana.