BITKA ZA NAFTU I PLIN

Rusija najavila rat za bogatstva Sjevernog pola

14.05.2009 u 09:58

Bionic
Reading

Nova ruska sigurnosna strategija upozorava na mogući rat za prirodna bogatstva Arktika u idućem desetljeću. U dokumentu se navodi da se već vodi intenzivna bitka za vlasništvo nad golemim netaknutim naftnim i plinskim poljima oko njihovih granica te da bi ta borba mogla prerasti u otvoreni rat kroz desetak godina

'Oružani sukobi i njihova eskalacija u neposrednoj blizini ruskih granica. Neriješena granična pitanja Rusije s nekolicinom susjednih nacija glavna su prijetnja nacionalnim interesima te zemlje i predstavljaju glavnu prijetnju sigurnosti', stoji u dokumentu koji analizira moguće sigurnosne prijetnje za Rusiju do 2020. godine', prenosi Times.

U bici za resurse nije isključena ni mogućnost rata. Kremlj je do sada tvrdio da ne militarizira niti želi militarizaciju Arktika, ali je također dao do znanja da neće prezati od upotrebe sile u obrani svoju interesa na tom području. Sjedinjene Američke Države, Norveška, Kanada i Danska nisu sretne s ruskim svojatanjem nepreglednih arktičkih prostranstava za koja se vjeruje da skrivaju goleme količine nafte i plina.

Times iznosi ocjenu da je hitno potreban međunarodni sporazum kojim bi se obuzdale ruske ambicije na Arktiku.
Procjenjuje se da četvrtina svjetskih rezervi nafte leži sjeverno od Arktičkog kruga i da su zato hitno potrebne flote odvjetnika, a ne ratnih brodova, da bi se uredila eksploatacija tih zaliha.