ODLAZAK HEROJA

Umro je Neil Armstrong, prvi čovjek na Mjesecu

26.08.2012 u 11:04

Bionic
Reading

Američki astronaut Neil Armstrong, prvi čovjek koji je hodao po Mjesecu, preminuo je u 82 godini života, javio je BBC

Njegova obitelj je objavila da je preminuo zbog srčanih komplikacija koje su posljedica operacije koju je imao prošlog mjeseca.

Armstrong je postao poznat cijelom svijetu kada se spustio na Mjesec 20. srpnja 1969. godine i tom prilikom izgovorio legendarnu rečenicu 'ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo'. U studenome prošle godine Armstrong je primio najveće civilno priznanje koje se dodjeljuje u Sjedinjenim Američkim Državama. On je bio zapovjednik Apolla 11, letjelice kojom su stigli do Mjeseca, a on i njegov kolega astronaut Edwin 'Buzz' Aldrin proveli su gotovo tri sata u šetnji Zemljinim satelitom. Misija na Mjesec bila je njegov zadnji svemirski let. Nakon toga je napustio NASA-u i od 1971. godine predavao je aeronautiku. Armstrong je rođen 1930. godine u američkoj saveznoj državi Ohio gdje je i odrastao. Prvi put u životu letio je već sa šest godina sa svojim ocem i ubrzo se zaljubio u letenje.

Tijekom korejskog rata, pedesetih godina prošlog stoljeća, upravljao je borbenim zrakoplovom, a u svemirski program se uključio 1962. godine. Njegovi prijatelji i poznanici kažu da je uvijek ostao skroman i nije se dopustio uvući u glamur koji okružuje svemirska istraživanja. 'Ja sam i uvijek ću biti štreberski inženjer', rekao je u veljači 2000. godine u jednom od rijetkih pojavljivanja u javnosti. U priopćenju javnosti povodom smrti njegova obitelj prozvala ga je 'tvrdoglavim američkim herojem koji je služio svojoj zemlji ponosno kao pilot, probni pilot i astronaut.