U SAD-U

Sud blokirao grafička upozorenja na cigaretama

25.08.2012 u 12:02

Bionic
Reading

Američka vlada ne može prisiliti tvornice duhana da na kutije cigareta otisnu velika grafička upozorenja o štetnosti pušenja, presudio je u petak američki savezni prizivni sud u Washingtonu, javljaju tamošnji mediji.

Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) htjela je da tvornice duhana na kutije cigarete postave velike fotografije umrlih pušača kako bi jasnije prenijela opasnost od pušenja. Tvornice su se žalile da takve fotografije nisu činjenične informacije koje su po zakonu dužne otisnuti na kutijama i prelaze u advokatiranje zabrane pušenja.

Prizivni sud u Washingtonu omjerom glasova 2-1 stao je na stranu tvornica duhana i presudio da bi suprotna odluka značila gušenje slobode govora. "Ovaj slučaj podigao je pitanje kolike su ovlasti vlade da prisile proizvođače cigareta da na kutijama otisnu činjenične informacije i potkopaju svoj vlastiti ekonomski interes. U ovom slučaju vlada je to pokušala pretvaranjem svake kutije cigareta u mini oglas svoje antipušačke kampanje, a pritom nije ponudila nijedan dokaz da će objava tih fotografija imati korist na smanjenje broja pušača", navodi se u obrazloženju prizivnog suda, kojom je potvrđena ranija odluka nižeg suda.

Odluku su tvornice duhana pozdravile, nazvavši je "osnaženjem načela Prvog amandmana".

FDA još ima mogućnost žalbe vrhovnom sudu, a zasad nije objavila hoće li to učiniti.

Američka je odluka donijeta nakon što su neke druge zemlje naložile objavu sličnih fotografija na kutijama cigareta, a Australija otišla i korak dalje i zabranila tvornicama duhana da na njima otisnu svoje logotipove.