ZAOKRET OD 180 POSTO

Obama ne želi objaviti snimke zlostavljanja zatočenika

14.05.2009 u 07:37

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama prošli se tjedan sastao s pravnim savjetnikom Bijele kuće Gregom Craigom i drugim savjetnicima i rekao im da se predomislio u odluci da se fotografije zlostavljanja zatočenika predaju Američkom savezu za građanske slobode (ACLU), po nalogu suda, objavila je u srijedu TV mreža ABC News

Predsjednik 'vjeruje da bi njihovo objavljivanje ugrozilo američke postrojbe' i da 'posljedice te objave za državnu sigurnost nisu u cijelosti predočene sudu', rekao je dužnosnik Bijele kuće za ABC News.

Na kraju sastanka Obama je naložio Craigu da se na tim osnovama usprotivi objavi fotografija.

Na sastanku u Ovalnom uredu sa zapovjednikom američkih snaga u Iraku generalom Rayem Odiernom predsjednik ga je obavijestio o svojoj odluci da se usprotivi objavi tih fotografija, rekao je na brifingu u srijedu glasnogovonik Bijele kuće Robert Gibbs

'Predsjednik ne vjeruje da su u vezi se s objavom tih fotografija pred sudom izneseni najjači argumenti. On je zabrinut da bi njihova objava mogla utjecati na državnu sigurnost i ugroziti naše vojnike koji se izlažu opasnosti u Iraku i Afganistanu', rekao je Gibbs.

Obamin potez zaokret je od 180 posto, ocjenili su američki mediji.

U pismu ministarstva pravosuđa nadležnom saveznom sucu od 23. travnja Obamina administracija je objelodanila da će Pentagon predati 44 fotografije koje prikazuju zlostavljanje zatočenika u Afganistanu i Iraku u tijeku Bushove vlade.

Predaja fotografija bila je dio zahtjeva ACLU-a da mu se po Zakonu o slobodi informacija iz 2003. predaju svi podaci o odnosu prema zatočenicima.

To je dio iste bitke koja je pridonijela Obaminoj odluci da se objave četiri tajna memoranduma u kojima su Bushovi pravnici pružili zakonsko opravdanje za uporabu agresivnih metoda ispitivanja zatočenih, od kojih mnoge Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) naziva mučenjem.

'Zaokret je još jedan znak nastavka politike Bushove vlade pod Obaminom administracijom', izjavio je odvjetnik ACLU-a Amrit Singh za ABC News.

'Obećanje predsjednika Obame o odgovornosti besmisleno je. To je nedosljedno prema njegovu obećanju o transparentnosti i time se krše vladine obveze prema sudu. Ljudi trebaju vidjeti te fotografije zlostavljanja, a vladini dužnosnici trebaju biti odgovorni', istaknuo je Singh.

Za sada nije jasno što će Bijela kuća učiniti, hoće li se objavi fotografija usprotiviti pred žalbenim sudom ili će tražiti da predmet preuzme vrhovni sud.