NORVEŠKA ODAHNULA

Breivik s osmijehom dočekao 21 godinu zatvora!

24.08.2012 u 09:40

Bionic
Reading

Norveški sud proglasio je Andersa Behringa Breivika (33) ubrojivim i odrezao mu kaznu od najmanje 21 godinu zatvora. Riječ je maksimalnoj kazni u Norveškoj, ali će na temelju mogućnosti da se zatvorenici drže u zatočeništvu na neodređeni rok, taj ekstremni desničar koji je u srpnju prošle godine ubio 77 ljudi zasigurno provesti ostatak života iza rešetaka

Izricanje presude

Nakon što je proglašen ubrojivim, Breivik će se vratiti u svojurelativno prostranu ćeliju, uživajući u komforu računala, novina iodvojene sobe za vježbanje u Ili, zatvoru visoke sigurnosti u predgrađu Osla. Ima razloga za zadovoljstvo, jer je od samog početka naglašavao da želi da se njegov zločin shvati kao 'političko izjašnjavanje', a ne kao čin jednog luđaka. Očajnički se nadao da će ga suci proglasiti ubrojivim i kazneno odgovornim za ubojstva koja su, prema njegovom viđenju, bila 'okrutna i nužna' u zaštiti Norveške od muslimanske najezde i preuzimanja zemlje.

Nakon dva mjeseca premišljanja, panel od petero sudaca na čelu s sutkinjom Wenche Elizabeth Arntzen poručio je u dupkom ispunjenoj sudnici u Oslu da smatraju kako je počinitelj prošlogodišnjih napada, najgorih u norveškoj povijesti, psihički dovoljno zdrav da ga se proglasi kazneno odgovornim za napade. Čuvši presudu, vidno sretan Breivik razvukao je usne u osmijeh. 

Breivik je otvorio vatru u ljetnom kampu mladih, ubivši 69 osoba, većinom mladih, a prethodno je u blizini sjedišta vlade u Oslu detonirao bombu pri čemu je poginulo osam osoba. U napadima su ranjene 242 osobe.

Tužitelji su zatražili presudu na temelju neubrojivosti, što je Breivik smatrao 'gorim od smrti', dok su mnoge njegove žrtve tvrdile da je tako složen napad mogla izvršiti samo ubrojiva osoba. U svakom slučaju, Breivik će ostatak života najvjerojatnije provesti iza rešetaka - teško da bi itko potpisao dopuštenje za njegovo puštanje na slobodu.

'Jasno je rekao da će se, ukoliko ga proglase neubrojivim, žaliti na takvu odluku. Ukoliko presuda bude donesena na temelju ubrojivosti, on će to prihvatiti', istaknuo je u četvertak Geir Lippestad, Breivikov branitelj.

Suđenje i zatražena istraga o najgorem zločinu koji je potresao Norvešku od Drugog svjetskog rata držali su Breivika na naslovnicama posljednjih 13 mjeseci. Preživjeli iz masakra nadaju se da će nakon presude konačno odahnuti.

'Bila je to teška godina... ali ne želim do kraja života biti Nicoline s Utoye', kaže Nicoline Bjerge Schie, koja je preživjela masakr.

Da je proglašen neubrojivim, Breivika bi čekao režim psihijatrijskg liječenja unutar samice koja je u međuvremenu izgrađena za njega u zatvoru Ila. Njegovo stanje i status u tom slučaju razmatrali bi se svake treće godine.

Podsjetimo, jedna skupina psihijatara na zahtjev suda zaključila je da je Breivik psihotičan, dok je drugi tim došao do suprotnog zaključka.Oko 70 posto Norvežana smatra da je dobro planirani napadi nisu mogli biti djelo neubrojive osobe, te da Breivik mora preuzeti punu odgovornost za svoje zločine.

U slučaju da se Breivik žali na presudu, novi sudski proces započet će u siječnju.