POLOŽAJ MANJINE

Vojvođanski Hrvati traže prijam kod srpskog predsjednika

23.08.2012 u 20:57

Bionic
Reading

Vodstvo Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) zatražilo je prijam kod srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, izjavio je u četvrtak za Radio televiziju Vojvodine (RTV) predsjednik DSHV-a Petar Kuntić i dodao kako žele novoga predsjednika informirati o položaju hrvatske manjine u Srbiji.

"Želimo predsjednika Nikolića upoznati s najvećim problemima Hrvata u Srbiji, ali i da dobijemo informaciju kakvu će politiku nova vlast voditi kada su u pitanju srpsko-hrvatski odnosi, što je za našu opstojnost od iznimne važnosti“, naveo je Kuntić.

Predsjednik DSHV-a je rekao i kako vjeruje da Nikolić nema informaciju kakav je položaj hrvatske manjine i koji su njezini problemi i zato od prvog susreta ne očekuje mnogo.

"Nemamo velika očekivanja od tog prvoga razgovora. No važno nam je da dobijemo informaciju preko kojih tijela i kojih ministara možemo rješavati naša otvorena pitanja, poput problema izravne zastupljenosti u skupštini Srbije, nepostojanja udžbenika za učenike hrvatskih odjela, te osiguravanja prostorija za institucije hrvatske manjine u Srbiji", rekao je Kuntić.

U uredu DSHV-a je rečeno da je zamolba za prijem kod Tomislava Nikolića zaprimljena ali da se ne zna hoće li i kada toj inicijativi stranke hrvatske manjine biti udovoljeno.

Do sada, vodstvo hrvatske manjine nikada službeno nije bilo primljeno u uredu srbijanskog predsjednika, čak ni kada je na toj dužnosti bio Boris Tadić, čelnik Demokratske stranke koja ima dugogodišnju koalicijsku suradnju s DSHV-om.

Program na hrvatskom RTV-a u ovome povodu prenosi neprovjerenu informaciju kako je Srpska napredna stranka (SNS) spremna riješiti pitanje izravne zastupljenosti hrvatske manjine u srbijanskom parlamentu, udžbenika za hrvatsku nastavu kao i osiguravanja prostora za hrvatske institucije. Zauzvrat, navodno, traži se od DSHV da se koalicijski priključi SNS-u na svim razinama vlasti u zemlji.