Svijet NESREĆA U GRUZIJI

DNK analiza: Pronađeno tijelo Viktora Tabakovića

Posmrtni ostaci Viktora Tabakovića, alpinista koji je poginuo prije 38 godina u najvećoj hrvatskoj alpinističkoj nesreći na Kavkazu u Gruziji, pronađeni su. Službeno je to potvrdio dr. Šimun Anđelinović, ravnatelj Zavoda za patologiju splitskog KBC-a, koji je proveo analizu DNK materijala pronađenog ove godine tijekom spasilačke ekspedicije.

Tako je uz Antu Bedalova i Ursu Vrdoljaka, čiji su posmrtni ostaci pronađeni neposredno nakon nesreće na ledenjaku kada su poginula četiri naša alpinista, pronađeno tijelo još jednoga, dok se ostaci Nenada Čulića još uvijek traže. Stradali su pri usponu smjerom Križ Ušbe u stijeni Ušba.

Tijela Bedalova i Vrdoljaka pronašli su kako vise na stijeni na istom užetu, dok su tijela Tabakovića i Čulića ostala zatrpana u lavini. Smatra se da je do odrona kamenja došlo tijekom noći i da nisu svi stradali istodobno ni na istom mjestu. Tabakovića su također pronašli s opremom, u šatoru. Imao je sat, visinomjer, značku s brojem te se odmah pri pronalasku tijela posumnjalo da je to on. No, tek nakon analize DNK može se proglasiti umrlim.

'Dobili smo na analizu uzorke još dva tijela, međutim sa sigurnošću možemo utvrditi da nije riječ o Nenadu Čuliću. Izolirali smo DNK i usporedili s uzorcima koje smo dobili od rodbine. Iako ga nismo pronašli, profil koji smo dobili bit će dostupan svim alpinističkim savezima svijeta koji sumnjaju da bi to mogli biti ostaci nekog njihova člana', istaknuo je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a. Naglasio je da će i dalje ustrajati na traženju tijela Nenada Čulića kako bi i njegova obitelj mogla zatvoriti to tužno poglavlje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još