Svijet NAVODNO NEMA OPTUŽNICE

Obamin tim podijeljen oko gonjenja Assangea

Unatoč tvrdnjama Juliana Assangea da Washington traži njegovo izručenje, izvori u američkoj administraciji i europskim vladama kažu da SAD nije podigao optužnicu protiv osnivača WikiLeaksa te da ne pokušava zatražiti njegovo izručenje

Osim toga, dužnosnici u administraciji američkog predsjednika Baracka Obame podijeljeni su oko toga bi li bilo mudro sudski goniti Assangea, rekli su izvori, i vjerojatnost da će SAD podići optužnicu protiv njega čini se da je sve manja, a ne veća.

Obamina administracija je priopćila da je Assangeova sudbina u rukama Velike Britanije, Švedske i Ekvadora.

Australac Assange (41), čija je mrežna stranica WikiLeaks 2010. objavila 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih bilješki stvorivši velike neugodnosti SAD-u i drugim zemljama, suočen je s mogućnošću britanskog izručenja Švedskoj u kojoj ga terete za seksualne prijestupe. On negira optužbe iz Švedske, a najviše strahuje da bi na koncu mogao završiti u SAD-u gdje bi mogao dobiti smrtnu kaznu.

Assange već dva mjeseca boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu. Ekvador mu je 16. kolovoza dao politički azil, ali London mu ne želi dopustiti slobodan prolaz preko Velike Britanije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još