POVRATAK OTPISANIH

Samaras obećao 'spektakularan grčki povratak'

22.08.2012 u 21:48

Bionic
Reading

Grčka ide ka stabilnosti, izjavio je u srijedu premijer Antonis Samaras nakon sastanka sa Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Eurogrupe koju čine ministri financija EU-a, prenosi BBC.

Samaras je također kazao da će Grčka u narednih nekoliko tjedana finalizirati paket ušteda u vrijednosti 11,5 milijarda eura, izrazivši zahtjev za produžetkom roka do dvije godine kako bi proveo te bolne rezove u cilju postizanja proračunske ravnoteže.

Juncker je kazao da ta odluka ovisi o izvješću grčkih kreditora koje se očekuje sljedeći mjesec. Izaslanstvo "trojke" međunarodnih kreditora, Europske središnje banke (ECB), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europske komisije, stiže u rujnu u Grčku kako bi procijenila ispunjava li Grčka obveze iz paketa pomoći. Uvjet je to za novu tranšu iz toga paketa vrijednu 31,5 milijardu eura

"Objasnio sam mu kakve ozbiljne i aktivne mjere Grčka poduzima", kazao je Samaras nakon sastanka s Junckerom. "Ova zemlja okreće stranicu, ekonomski, politički i društveno", kazao je grčki premijer i obećao "spektakularan grčki povratak".

Tijekom posjete Ateni Juncker je izrazio protivljenje izlasku Grčke iz eurozone. "To joj ne bi pomoglo već samo izazvalo ozbiljne rizike za ostale zemlje", kazao je Juncker. Po njegovim riječima, Grčka mora pojačati napore po pitanju proračuna, dodatnih strukturnih reformi i privatizacije.

Grčki premijer Samaras će se krajem tjedna sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.