Svijet BORBA PROTIV POBUNJENIKA

Kabul ubacuje špijune u svoju policiju i vojsku

Afganistanski dužnosnici su izjavili da su pokrenuli špijuniranje svoje vlastite policije i novaka u vojsci čime su priznali da ranije mjere poduzete u svrhu smanjenja infiltracije pobunjenika u sigurnosne službe Afganistana nisu bile uspješne, piše u srijedu Financial Times

Ovi koraci dolaze u vrijeme niza unutarnjih napada koji su potresli američko-afganistansko vojno partnerstvo.

Devetoricu američkih vojnika ubili su njihovi afganistanski kolege u posljednjih 12 dana. Oni su među 40 pripadnika snaga koalicije koji su izgubili život u unutarnjim napadima ove godine.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da je njegova administracija 'jako zabrinuta zbog toga, od vrha do dna'.

Nove afganistanske mjere uključuju raspoređivanje desetaka tajnih obavještajnih časnika u afganistanske snage sigurnosti diljem zemlje, pojačani nadzor telefonskih razgovora između afganistanskih vojnika i njihovih obitelji, kao i zabranu korištenja mobitela za novake kako bi imali manje prilika da eventualno kontaktiraju pobunjenike, rekli su afganistanski dužnosnici.

Čini se da je svrha te inicijative, kako navodi Financial Times, odgovoriti na američke kritike da afganistanske snage sigurnosti ne čine dovoljno da iskorijene pobunjenike u svojim redovima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još