Svijet REALNA OČEKIVANJA

Srbiji datum za pregovore tek krajem 2013.

'Zbog dijaloga s Prištinom čekat ćemo još godinu dana do određivanja datuma za početak pregovora s EU', kazao je zamjenik predsjednika Odbora za europske integracije Skupštine Srbije u intervjuu za Politiku

'Šanse da Srbija na proljeće ili ljeto naredne godine dobije datum za početak pregovora o pristupanju Europskoj uniji, kako se tome neki nadaju, vrlo su male', kazao je za Politiku Laslo Varga, zamjenik predsjednika Odbora za europske integracije Skupštine Srbije.

On podsjeća da će Europska komisija u listopadu objaviti svoj izvještaj o napretku Srbije i priopćiti preporučuje li zemlju za daljnje integracije.

'Ako ne bude određen datum za početak pregovora, a šanse su male, onda će vjerojatno postaviti neke zadatke. Na pitanje napretka EK se, po pravilu, vraća nakon godinu dana, a to znači naredne jeseni. I zato mislim da je malo realno da datum početka pregovora dobijemo prije prosinca 2013. godine', objasnio je Varga.

'Ako krene politički dijalog s Prištinom, nije realno očekivati da se završi u roku od dva-tri mjeseca. A budući da je to najvažniji uvjet, sigurno ćemo godinu dana čekati do određivanja datuma za početak pregovora', dodao je Varga.

On ne spori da se događaju i izuzeci pa je to bio upravo slučaj i sa Srbijom koja je kandidaturu dobila u ožujku što nije uobičajeno.

'Praksa je da se odluke koje se odnose na proširenje donose na samitu u prosincu. Ja sam mislio i da kandidatura nije realna za ožujak, ali dolazili su izbori i bile su specifične okolnosti pa se EU, ipak, vratio na to pitanje u ožujku. Međutim, ove odnosno naredne godine baš ništa neće u odnosu na nas biti specifično. Barem se tako čini u ovom trenutku', istaknuo je Varga u razgovoru za Politiku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još