REALNA OČEKIVANJA

Srbiji datum za pregovore tek krajem 2013.

22.08.2012 u 11:48

Bionic
Reading

'Zbog dijaloga s Prištinom čekat ćemo još godinu dana do određivanja datuma za početak pregovora s EU', kazao je zamjenik predsjednika Odbora za europske integracije Skupštine Srbije u intervjuu za Politiku

'Šanse da Srbija na proljeće ili ljeto naredne godine dobije datum za početak pregovora o pristupanju Europskoj uniji, kako se tome neki nadaju, vrlo su male', kazao je za PolitikuLaslo Varga, zamjenik predsjednika Odbora za europske integracije Skupštine Srbije.

On podsjeća da će Europska komisija u listopadu objaviti svoj izvještaj o napretku Srbije i priopćiti preporučuje li zemlju za daljnje integracije.

'Ako ne bude određen datum za početak pregovora, a šanse su male, onda će vjerojatno postaviti neke zadatke. Na pitanje napretka EK se, po pravilu, vraća nakon godinu dana, a to znači naredne jeseni. I zato mislim da je malo realno da datum početka pregovora dobijemo prije prosinca 2013. godine', objasnio je Varga.

'Ako krene politički dijalog s Prištinom, nije realno očekivati da se završi u roku od dva-tri mjeseca. A budući da je to najvažniji uvjet, sigurno ćemo godinu dana čekati do određivanja datuma za početak pregovora', dodao je Varga.

On ne spori da se događaju i izuzeci pa je to bio upravo slučaj i sa Srbijom koja je kandidaturu dobila u ožujku što nije uobičajeno.

'Praksa je da se odluke koje se odnose na proširenje donose na samitu u prosincu. Ja sam mislio i da kandidatura nije realna za ožujak, ali dolazili su izbori i bile su specifične okolnosti pa se EU, ipak, vratio na to pitanje u ožujku. Međutim, ove odnosno naredne godine baš ništa neće u odnosu na nas biti specifično. Barem se tako čini u ovom trenutku', istaknuo je Varga u razgovoru za Politiku.