NEMORAL U OAZI

Utaja poreza u Švicarskoj u alarmantnom porastu

22.08.2012 u 07:12

Bionic
Reading

Švicarska bi mogla izgubiti svoj utabani ugled porezne oaze, sudeći prema izjavama socijalističke zastupnice Margret Kiener Nellen koja tvrdi da sami Švicarci godišnje utaje oko 18 milijardi švicarskih franaka (15 milijardi eura) poreza

List Le Matin u novoj temi o poreznim prevarama navodi da je još 2006. provedena studija u kojoj su ekonomisti zaključili da se godišnje 23,5 posto švicarskog BDP-a ne prijavljuje poreznoj upravi. Prema tom izračunu, dolazi se do godišnje svote od neprijavljenih 17,6 milijardi franaka prihoda.

Da fenomen nije nov, podsjetili su švicarski mediji na službenu izjavu vlade prije dvije godine u kojoj se prepoznaje problem izbjegavanja poreza te upozorava da 'se porezni moral u Švicarskoj značajno pogoršao između 1988. i 1996-e'. Utaja poreza u Švicarskoj odvija se po više-manje uhodanom mehanizmu prebacivanja sredstava u niz poreznih oaza, kao što su Kajmanski otoci, Bahami, Lihtenštajn, Panama, a zastupnica žali što se federacija nedovoljno bori protiv poreznih prevara na vlastitom terenu.

Vijest o redovitim utajama poreza u Švicarskoj tim je zanimljivija ako se zna da je Švicarska omiljena porezna oaza imućnih susjeda iz Njemačke, Francuske, Italije. Tako je slijedom najave nove francuske vlade o uvođenju poreza od 75 posto na prihode iznad milijun eura niz javnih bilježnika zaprimio molbe o prebacivanju prebivališta u susjednu Švicarsku.

Primjerice, procjenjuje se da godišnji gubitak zbog izbjegavanja poreza u Francuskoj iznosi oko 50 milijardi eura. Tijekom godina, izgubljena svota zbog poreznih prebjega popela se čak do 600 milijardi eura što čini jednu šestinu državnog proračuna. Na svjetskoj razini se pak u nizu poreznih oaza 'ugošćuje' između 21 i 32 bilijuna dolara, što čini zajednički BDP SAD-a i Japana, tvrdi udruga Tax Justice Network, posvećena borbi protiv pranja novca i utaja poreza.