UNATOČ ODLUCI USTAVNOG SUDA

Vojvodina će zadržati ured u Bruxellesu

20.08.2012 u 21:13

Bionic
Reading

Vojvodina neće zatvoriti ured u Bruxellesu, iako to nalaže odluka Ustavnog suda Srbije koji je nedavno osporio veliki dio nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, objavio je u ponedjeljak novosadski list „Dnevnik“.

Prenoseći izjavu vojvođanskog tajnika za međuregionalnu suradnju Branislava Bugarskog list navodi da 'ured u Bruxellesu ne ugrožava državu Srbiju ali je očigledno da u intelektualnoj eliti u Srbiji postoji i drukčije mišljenje'.

Bugarski je rekao da nastavak rada ureda Vojvodine ne znači nepoštovanje odluke Ustavnog suda, jer on nije ni osnovan kao predstavništvo već kao ispostava Pokrajinskog fonda 'Europski poslovi'.

'Naravno da odluke Ustavnog suda poštujemo, ali formiranje ureda Vojvodine nije vođeno idejom da mi uzimamo prerogative države, već da zajedno s predstavnicima nacionalne razine vlasti radimo na tome da Srbija i Vojvodina budu uspješnije', naveo je Bugarski.

Prema njegovim riječima, nitko ne spori da je Vojvodina dio Srbije, ali postoje različita viđenja njezina položaja unutar Srbije.

Bugarski je podvukao da predstavnici Vojvodine trebaju biti uključeni u nacionalne timove za pregovore sa Europskom unijom, kada ti pregovori počnu, jer je Vojvodina ekonomski značajan dio Srbije, s 38 posto učešća u izvozu i 45 posto stranih ulaganja, a riječ je i o multikulturalnoj regiji.

Ustavni sud Srbije je 11. srpnja objavio da je 20 članova Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, koji definiraju njezinu autonomiju – neustavno.

Po mišljenju toga tijela, neustavna je zakonska odredba prema kojoj Vojvodina, u sklopu svojih nadležnosti, može osnivati predstavništva u regijama Europe, odnosno u Bruxellesu.