NEGATIVNE POSLJEDICE

Vojvođanski Hrvati zabrinuti zbog sukoba Josipović-Pupovac

20.08.2012 u 19:57

Bionic
Reading

Sukob predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i čelnika srpske manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca mogao bi se loše odraziti na srpsko-hrvatske odnose, kao i položaj vojvođanskih Hrvata, izjavio je u ponedjeljak za Radio televiziju Vojvodine ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i politički analitičar Tomislav Žigmanov.

'Položaj Srba u Hrvatskoj često je izravno povezan sa statusom Hrvata u Srbiji jer se principom reciprociteta ili čak retorzije mogu javiti posljedice po ovdašnje Hrvate. To se pokazalo više puta u povijesti', naveo je Tomislav Žigmanov

Po njemu, možda nije slučajno što je do sukoba došlo u ovome trenutku kako bi se srpsko-hrvatski odnosi u širem smislu 'ili radikalizirali ili stavili u veći fokus interesa'.

'Zabrinjavajuće je što se u srbijanskim medijima ponovno stvara klima hrvatskih negativnih odnosa prema Srbima. U smislu da Hrvati ponovno tlače Srbe, da su Hrvati ti koji ne daju Srbima živjeti, itd. Što dakako može biti zabrinjavajući moment', istaknuo je Žigmanov.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović optužio je čelnika srpske manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca da stoji iza medijskih napada srpskoga tjednika 'Novosti' na njega.

Josipović je naveo i da je Pupovac svoju politiku pretvorio u 'etnobiznis', dok je s druge strane Pupovac progovorio kako predsjednik Hrvatske takvim istupima krši Ustav i 'razara manjinske institucije'.