ANKETA U SRBIJI

Za ulazak u EU 49 posto građana, 25 posto protiv

19.08.2012 u 17:54

Bionic
Reading

Istraživanje 'Europska orijentacija građana Srbije – trendovi', koje je Ured vlade Srbije za europske integracije proveo koncem lipnja, pokazalo je da bi za ulazak u EU glasovalo 49 posto građana, dok bi 25 posto bilo protiv, objavljeno je u nedjelju

traživanje je pokazalo da je potpora građana Srbije ulasku u EU dva posto manja u odnosu na posljednje istraživanje obavljeno koncem prošle godine. Kako je priopćeno iz vladina ureda, na referendumu s pitanjem 'Podržavate li učlanjenje Srbije u EU?", 19 posto građana ne bi glasovalo, dok sedam posto ne zna što bi odgovorilo.

Najveći postotak onih koji bi glasovali protiv članstva Srbije u EU to bi učinilo jer smatra da to ne bi donijelo ništa dobro Srbiji, te zbog 'politike uvjetovanja, ucjena i pritisaka', ali ima i onih koji bi bez objašnjenja tako glasovali.

Istraživanje je rađeno prema standardu Eurobarometra, u njemu je učestvovalo 1.034 ispitanika starijih od 18 godina.

Srbijanski Ured za europske integracije od 2002. godine redovno provodi istraživanja javnog mnijenja kako bi ispitao racionalnu procjenu građana koji su njihovi interesi, kako vide budućnost, i koja su očekivanja od političara kojima daju mandat da provode reforme na putu ka EU-u.