POVIJESNI KORAK

Poljski katolici i ruski pravoslavci pružaju si 'ruku pomirenja'

19.08.2012 u 14:24

Bionic
Reading

'Obraćamo se našim vjernicima kako bi molili za oprost zbog šteta, nepravda i svih zala koja su obostrano nanesena tijekom stoljeća', stoji u pozivu koji su potpisali predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Jozef Michalik i patrijarh Moskve i cijele Rusije Kiril u Varšavi. To je prvi takav poziv potpisan između dvije crkve, a pripreman je tri godine

Ističe se kako 'oproštanje, pomirenje i dijalog' mogu ozdraviti 'rane prošlosti' i dva naroda i dvije crkve 'uputiti putovima duhovne i materijalne obnove'. Pozivaju se vjernici na obostrani oprost.

Potpisivanje zajedničke izjave poljske Katoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve ključni je čin trodnevnog povijesnog posjeta patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila Poljskoj. Činu potpisivanja prisustvovao je i krakowski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji osobni tajnik pape Ivana Pavla II., koji je želio pohoditi Moskvu. To je ujedno bio prvi pohod jednog patrijarha Ruske pravoslavne crkve Poljskoj.

Neprijeteljstvo između poljskih katolika i ruskih pravoslavaca ima povijesne korijene, a oni su negativno utjecali i na odnose između dvije države, kao i na činjenicu da poljski papa, Ivan Pavao II., zbog tih sučeljavanja nije mogao pohoditi Moskvu. Među slavenima, možda jedino između hrvatskih katolika i srpskih pravoslavaca postiji slična povijesna sučeljavanja.

Da bi se izliječile rane prošlosti, valja poduzeti put dijaloga, a grijeh, ljudske slabosti te egoizam i politički pritisci samo nas udaljavaju, te otvaraju stara neprijateljstva, čega je podijeljenost kršćanskih crkvi očiti znak, stoji u zajedničkoj poruci poljskih katolika i ruskih pravoslavaca, te se naglašava kako su podijele protivne Kristovoj želji i kako je to skandal zbog čega treba 'poduzeti daljnje napore na putu jedinstva'.

Zbog toga 'treba njegovati bratski dijalog koji vodi k pomirenju, a pretpostavlja spremnost na opraštanje uvreda i podnesene nepravde', pa se pozivaju vjernici da si 'međusobno pruže ruku pomirenja i oproštenja za nepravde'. Oprostiti ne znači zaboraviti, već znači odreći se osvete i mržnje kako bi se izgradila budućnost mira.

U poruci se govori i o sadašnjem trenutku izgradnje društva koje je sve više prožeto ravnodušnošću i sekularizmom. Povijesna poljsko-ruska poruka trebala bi, prema ocijeni Vatikana, a potpisivanju je prisustvovao i apustolski nincij u Varšavi mons. Celestino Migliore, pridonijeti općem poboljšanju odnosa i daljnjem približavanju Katoličke i Pravoslavne crkve.