AFERA TELEKOM

Crnogorski parlamentarci pod sumnjom za curenje podataka

17.08.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Crnogorsko državno odvjetništvo, državna uprava za sprječavanje pranja novca policija sumnjiče zastupnike u crnogorskom parlamentu i novinare da su objavili tajne podatke o aferi Telekom u kojoj se državne dužnosnike sumnjiči za korupciju

Crnogorski su mediji u petak objavili da je državno odvjetništvo pokrenulo istragu kako bi otkrilo osobe koje su medijima dostavile tajne podatke o slučaju Telekom.

Crnogorsko državno odvjetništvo također se oglasilo i u priopćenju poručilo kako je riječ o kaznenom djelu.

'U duljem razdoblju, ti podaci bili su u posjedu nadležnih domaćih državnih tijela, o kojima javnost nije znala ništa sve dok ih nismo učinili dostupnim članovima anketnog odbora i odbora za sigurnost crnogorskog parlamenta', navodi se u zajedničkom priopćenju državnog odvjetništva, uprave za sprječavanje pranja novca i policije.

Proteklih dana su u javnost putem medija dospjeli tajni podaci iz informacija koje su dostavljene parlamentarnim odborima, iako je cijeli slučaj strogo zatvoren za javnost.

Objavljeno je da su američki istražitelji došli do podataka da su tijekom 2005. godine preko podgoričke Euromarket banke obavljane koruptivne isplate vezane za aferu Telekom, i to u iznosu od oko 2,32 milijuna EUR.

Prema navodima američkih istražitelja, jedan meksički državljanin otvorio je račun u travnju 2005. godine račun u Euromarket banci na ime jedne tvrtke, a na taj je račun mađarski telekom u svibnju iste godine 2005. godine uplatio novac.

Nakon pet dana, sav je taj novac u gotovini podigao jedan slovenski poduzetnik, a račun i tvrtka ugašeni su.

Krajem prošle godine, Deutsche Telekom i njegova mađarska podružnica pristali su platiti kaznu od oko 95 milijuna dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši čelnici tih dviju tvrtki potkupili državne dužnosnike u Crnoj Gori i Makedoniji. Mađarski je telekom, kako se navodi u nagodbi, podmitio najmanje dvojicu vladinih dužnosnika uključenih u prodaju crnogorske telekomunikacijske tvrtke.