PROSVJEDI ŠIROM SVIJETA

Članicama Pussy Riot po dvije godine zatvora!

17.08.2012 u 13:41

Bionic
Reading

Članice ženske punk grupe Pussy Riot osuđene su na po dvije godine zatvora zbog huliganizma iz vjerske mržnje, zapravo prosvjeda protiv ruskog predsjednika u glavnoj moskovskoj katedrali uz pjesmu 'Majko Božja, spasi nas od Putina'. Izricanje kazne uslijedilo je nakon što sutkinja više od dva sata iščitavala obrazloženje presude

Sud je zaključio da su članice grupe Pussy Riot, Nadežda Tolokonikova (22), Ekaterina Samucevič (29) i Marija Aljohina (24), grubo narušile društveni poredak, motivirane mržnjom i neprijateljstvom prema religiji te su djelovale provokativno i na uvredljivi način unutar crkve u prisustnosti velikog broja vjernika.

'U namjeri da poduzmu planiranu akciju u javnosti i osiguraju odgovor javnosti, da skrenu pozornost javnosti na svoje nezakonite akcije i da izraze nepoštovanje ne samo prema svećenicima i ljudima u crkvi, već i prema drugim građanima koji u tom trenutku nisu bili nazočni u crkvi, ali dijele pravoslavne tradicije, Samucevič, Tolokonnikova, Aljohina i njihov neidentificirani pomagač informirali su razne medije i aktivne blogere o svojoj akciji', stoji u presudi suda Hamovničeski.

Uoči izricanja presude, sudac je rekao da je riječ o 'malom djelu', ali da je problem u tome što članice Pussy Riot smatraju da je država kao takva bolesna.

'Njima nisu važni pojedinci, one smatraju da je obrazovanje u Rusiji još uvijek po sovjetskom kalupu. I da još postoji okrutnost i da je zatvor minijatura same Rusije.'

Unatoč novom ruskom zakonu, koji predviđa drakonske kazne za sudjelovanje u prosvjedima, pred zgradom suda u Moskvi okupio se veliki broj simpatizera Pussy Riot i protivnika Vladimira Putina.

Dopisnik Guardiana javlja da je uhićen Sergej Udalcov, čelnik Lijeve fronte, kao i Gari Kasparov, kojega je policija odvukla u kombi, a iz fotografije objavljene na Twitteru nije jasno pruža li slavni šahist otpor organima reda ili se pokušava zaštititi od udaraca.

Prosvjedi podrške traju u desecima velikih gradova - Dublinu, Odessi, Melbournru, New Yorku, Barceloni, Tel Avivu, Beču, Londonu, Parizu i drugdje.

Najviše medijske pozornosti zadobila je ukrajinska performerica Inna Ševčenko, članica skupine Femen, koja često šokira sunarodnjake obnaženim grudima.

Ona je uništila drveni križ s Isusom Kristom, visok četiri metra, koji se od 2005. nalazi na uzvisini s koje se pruža pogled na centar Kijeva. Križ je služio kao spomenik žrtvama staljinističke represije i gladi 1930-ih godina. Pomoć su joj pritom pružile druge aktivistice, koje su srušile križ uz pomoć užadi.

'Nikakav biznis, čak ni toliko uspješan poput Crkve, nema pravo ugroziti ženska prava', rekla je 22-godišnja Ševčenko.