Svijet HITNA SJEDNICA OAS-A

Slučaj Assange seli na Međunarodni sud pravde?

Organizacija američkih država (OAS) u četvrtak je u Washingtonu hitno sazvala sjednicu na kojoj će raspravljati o odnosima Ekvadora i Velike Britanije, pošto je Quito dao politički azil Julianu Assangeu koji se sklonio u njegovo veleposlanstvo u Londonu

Ta je izvanredna sjednica sazvana za 16.30 sati (22.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) u sjedištu OAS-a, a 'bit će posvećena odnosu Ekvadora i Velike Britanije', dodaje se u priopćenju te organizacije koja okuplja tridesetak zemalja. Osnivač mrežne stranice WikiLeaksa se od 19. lipnja krije u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu.

Quito mu je u četvrtak odobrio politički azil, ocijenivši da mu je život ugrožen, pošto je objavio stotine tisuća tajnih američkih dokumenata.

Na tiskovnoj konferenciji u Londonu britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da je njegova zemlja 'razočarana' što je Ekvador dao politički azil Assangeu, kojega Švedska traži zbog optužbe za silovanje.

Hague je potvrdio da Velika Britanija neće dopustiti da Assange slobodno napusti zemlju.

Ekvadorska vlada ne isključuje mogućnost podnošenja tužbe Međunarodnome sudu pravde (ICJ) u Den Haagu ne bi li prisilila Veliku Britaniju da pusti Assangea.
209693 ,209640,209614 ,209603
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još