Svijet NOVI ZAKON

Austrijski šefovi moraju paziti na psihičko zdravlje zaposlenika

Poslodavci u Austriji ubuduće će, uz brigu za tjelesno zdravlje zaposlenika, morati paziti i na njihovo psihičko stanje, predviđeno je izmjenom austrijskog zakona o zaštiti na radu što je u četvrtak upućen u javnu raspravu.

Austrijski ministar socijalne skrbi Rudolf Hundstorfer želi izmjenom zakona obvezati poslodavce da uzmu u obzir psihičke posljedice posla na zaposlenike.

Austrijska se vlada odlučila na taj korak zbog toga što se zaposlenici sve više žale na psihička opterećenja na poslu, koja uzrokuju tegobe i bolesti. Na taj način, na popisu bolesti uzrokovanih poslom, uz dosadašnje fizičke, uvrstit će se i psihičke tegobe ili tegobe prouzročene stresom, kao što su primjerice bolesti krvotoka, želučane tegobe ili dijabetes.

Novim zakonskim odredbama poslodavci u Austriji bit će obvezni u procjenu sigurnosti na radnom mjestu uvrstiti i psihičku sigurnost zaposlenika, uz pomoć čimbenika poput žurbe ili monotonije.

Nove odredbe predviđaju i mogućnost dodatnih kvalifikacija stručnjaka za sigurnost na radu. Oni će moći završiti i psihološku izobrazbu, kako bi mogli zaposlenicima pružiti odgovarajuću pomoć.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još