AFERA U BIH

Ceca i Hari protuzakonito financirali izborne kampanje

16.08.2012 u 20:47

Bionic
Reading

Gotovo sve političke stranke u Bosni i Hercegovini primale su nedopuštene darove i donacije kojima su financirale svoje izborne kampanje, a kršenje zakonskih odredbi koje to reguliraju imalo je najrazličitije oblike, od besplatnih koncerata estradnih zvijezda do nabave promidžbenog materijala od tvrtki registriranih na Sejšelima, objavila je nevladina organizacija Centar za istraživačko novinsrstvo (CIN) čije je sjedište u Sarajevu

CIN je zajednički projekt Odsjeka za novinarstvo University of New York i Journalism Development Group, a financira se kroz donacije USAID-a i Fonda otvoreno društvo BiH i u njemu domaći novinari u suradnji s dvojicom američkih kolega kritički istražuju različite društvene pojave u toj zemlji.

U analizi koju je CIN objavio u četvrtak ističe se kako je služba za reviziju financiranja političkih stranaka koja djeluje pri Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) u svojim najnovijim izvješćima potvrdila da su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranka demokratske akcije (SDA) propustile prijaviti kako su tijekom izborne kampanje 2010. godine za njih besplatno nastupali srpska folk pjevačica Ceca Ražnatović i Hari Varešanović.

Izborni zakon je prekršen jer nastupi estradnih zvijezda nisu evidentirani kao prilog stranci, a pritom su ti prilozi višestruko premašili dopuštene iznose donacija.

Ražnatović i Varešanović su prema zakonu strankama mogli dati osobne priloge u visini do 6400 konvertibilnih maraka (oko 3200 eura), no prema dokumentaciji do koje su došli u CIN-u Ražnatović je za jedan nastup u Banjaluci 2008. godine utržila čak 100 tisuća KM (oko 50 tisuća eura). Varešanovićev menadžer Senad Rožajac nije želio kazati koliko stoji nastup njegova klijenta tvrdeći kako je njegov doprinos kampanji SDA njegova osobna stvar.

Među bizarne podatke koji su prikupljeni ubraja se i onaj po kojemu je Narodna stranka 'Radom za boljitak' (NSRzB) braće Ivanković-Lijanović koristila lažne identitete navodnih donatora. Tako je za jednu osobnu navedenu kao donator utvrđeno da je umrla još 2007. godine.

Revizori SIP-a utvrdili su i kako je NSRzB promidžbeni materijal za izbore nabavljala od tvrtke registrirane na Sejšelima. CIN podsjeća kako je to otočje poznato i kao off shore zona za tvrtke koje često služe za pranje novca ili izbjegavanje plaćanja poreza.

Zakon o financiranju političkih stranaka zabranjuje primanje donacija od poduzeća koja imaju ugovore s tijelima vlasti ili državne uprave, no tu je odredbu kršio velik broj stranaka.

SDA je među prvima po broju nedopuštenih donacija jer je tijekom 2010. primila ukupno 56.600 KM od 25 privatnih tvrtki koje su prethodno dobile poslove s tijelima državne uprave. Među donatorima SDA najviše je građevinskih tvrtki i poduzeća za trgovinu naftom, a njihovi prilozi obično iznose od nekoliko stotina do nekoliko tisuća KM.

SNSD je također primao novčane priloge od tvrtki koje posluju s institucijama vlasti. Utvrđeno je i kako stranke rijetko vraćaju nedopuštene donacije, a iznimka je Hrvatska demokratska zajednica BiH koja je vratila donaciju od oko 27.000 KM. Ta je stranka također vratila po tisuću KM općini Bugojno i Srednjobosanskoj županiji.