NAPETOST U LONDONU

Ekvador odobrio azil Julianu Assangeu!

16.08.2012 u 16:27

Bionic
Reading

Ekvador je odobrio azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu jer mu, kako je rekao ekvadorski šef diplomacije Ricardo Patino, u SAD-u 'prijeti smrtna kazna'. Britanska policija i prosvjednici koji uzvikuju slogane potpore Assangeu okupili su se pred veleposlanstvom Ekvadora u Londonu, nakon što je Velika Britanija potvrdila da razmatra upad u zgradu kako bi uhitila Assangea na temelju švedskog zahjeva za izručenje zbog navodnih seksualnih prijestupa

Ukidanje diplomatskog statusa?

Odobravanje azila Julianu Assangeu neće ništa promijeniti, poručio jeglasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova u četvrtak.

'Prerano je reći kada će i hoće li Britanija ukinuti diplomatski statusekvadorskom veleposlanstvu... Imamo zakonsku obvezu izručiti gospodinaAssangea. Prema zakonu, moramo ga izručiti Švedskoj i taj ćemo zakonispoštovati', rekao je glasnogovornik.

Osam tjedana nakon što je Assange našao utočište u ekvadorskom veleposlanstvu, Ekvador mu je odobrio azil i time vjerojatno otvorio novu stranicu u povijesti diplomacije. Ukoliko Velika Britanija pribjegne upadu u veleposlanstvo kako bi se dočepala Assangea, nije isključeno da će u obranu Ekvadora ustati niz južnoameričkih vlada, čime će eskalirati međunarodna diplomatska kriza. 

Razmatrajući Assangeov zahtjev za azilom, Ekvador je poslao službene upite Švedskoj i SAD-u. Od Švedske se tražilo izjašnjenje o možebitnom izručenju Assangea SAD-u, ali Stochkolm se nije udostojio odgovoriti. Na upit hoće li od Švedske zatražiti izručenje Assangea, Washington je pak poručio da ne može odgovoriti jer se Assange trenutačno tretira kao unutarnji problem Britanije i Ekvadora.

'S obzirom da postoji opasnost da se gospodina Assangea izruči SAD-u, gdje mu prijeti smrtna kazna, Ekvador mu odobrava azil', rekao je Ricardo Patino, nakon čega se dvoranom prolomio pljesak.

Uhićenja u Londonu

Reutersov reporter pred ekvadorskim veleposlanstvom u Londonu javlja da je policija odvukla najmanje tri prosvjednika dok je okupljena gomila vikala 'Pokušavate započeti rat s Ekvadorom'. Pred zgradu veleposlanstva pristiže sve veći broj Assangeovih pristaša. Policija je, kažu okupljeni, već ušla u predvorje zgrade u kojoj se na prvom katu, u dva odvojena stana, nalaze ekvadorsko i kolumbijsko veleposlanstvo. Blokirani su svi izlazi iz zgrade.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da 'nije prijetilo' Ekvadoru upadom u veleposlanstvo. U pismu britanskih vlasti ekvadorskom ministru vanjskih poslova, koje je upućeno i na adresu samog veleposlanstva, između ostalog, stoji:

'Nadamo se da ste spremni nastaviti diplomatske razgovore. I dalje vjerujemo da je moguće rješenje temeljem usuglašene poruke, kojom bi se popratio izlazak gospodina Assangea iz veleposlanstva, što bi dovelo do njegovog izručenja.'

'Moramo ponoviti da smatramo da korištenje diplomatskih prostorija na ovaj način nije u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i nije održivo te da smo vam već jasno obznanili ozbiljne implikacije za naše diplomatske odnose.'

Britanija: Možemo ga uhititi u veleposlanstvu

'Trebate biti svjesni da u Velikoj Britaniji postoji pravna osnova — Zakon o diplomatskim i konzularnim predstavništvima - koji bi nam dopustio da uhitimo gospodina Assangea u postojećim prostorijama veleposlanstva.'

'Uvelike se nadamo da do toga neće doći, ali ako ne možete riješiti pitanje prisutnost gospodina Assangea u vašim prostorijama, taj put nam je otvoren.'

Ekvadorski šef diplomacije poručio je da bi upad u veleposlanstvo predstavljao kršenje Bečke konvencije i 'neprihvatljiv čin neprijateljstva protiv suvereniteta Ekvadora' zbog čega bi Ekvador bio prisiljen 'odgovoriti'.

Assange je uvjeren je da bi ga Švedska, gdje mu se sprema optužnica za seksualne prijestupe, izručila Sjedinjenim Američkim Državama. Washington je razbjesnio objavljivanjem 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih poruka putem WikiLeaksa.

Teško je pretpostaviti kako će čelnik WikiLeaksa fizički napustiti ekvadorsko veleposlanstvo. Britanska policija može ga uhititi čim iskorači iz ureda veleposlanstva, dakle unutar same zgrade.