Svijet IZRAELSKA PETICIJA VOJSCI

'Piloti, nemojte bombardirati Iran!'

  • Autor: P.S.
  • 17.8.2012 7:43:43
  • 17.8.2012 7:00:00

Više od 400 Izraelaca, uključujući i profesore prava na Sveučilištu u Tel Avivu, potpisalo je online peticiju pozivajući pilote izraelskih obrambenih snaga (IDF) da odbiju poslušati naredbu da bombardiraju Iran, javlja Haaretz

Profesori prava sa Sveučilišta u Tel Avivu koji su među potpisnicima online peticije protiv napada na Iran smatraju kako je svaka odluka da se napadne Iran 'visokorizično kockanje' koje će samo odgoditi iranski nuklearni program, a ne ga zaustaviti.

Vi imate mogućnost reći 'NE!', stoji u poruci pilotima.

'Dakako, to nije jednostavna opcija. Ona uključuje duboke profesionalne i moralne dileme, a snosi i rizik od gubitka karijere koja vam je važna, kao i mogućnost da zbog ove odluke budete procesuirani. Ipak, vaša je dužnost da razmislite pažljivo i ozbiljno o mogućnosti koju donosi ta mala riječ 'ne', kojom možete napraviti važnu i vitalnu uslugu izraelskoj državi i svima koji žive ovdje. Ova usluga će biti neusporedivo važnija od slijepe poslušnosti prema ovom cilju', stoji u peticiji.

Izraelci Irancima: Volimo vas!

Peticija je također upozorila da će u slučaju napada na iranska nuklearna postrojenja doći do raspršivanja radioaktivnog materijala.

'Izrael bi također kao država mogao biti optužen za ratni zločin', stoji dalje u peticiji.

U međuvremenu, članovi uprave Liječnika za ljudska prava - Izrael uputili su pismo premijeru Benjaminu Netanyahuu i ministru obrane Ehudu Baraku u kojem su izrazili svoje strahove o posljedicama potencijalnog izraelskog napada na Iran, piše Haaretz.

'Ako bismo usporedili situaciju s brodom, vi ste kapetani koji vode ovaj brod i njegove putnike prema ogromnoj santi leda', stoji u pismu liječnika.

209452,206878,202379,181795
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još