SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA:

Papa nikad nije aludirao da bi želio u Srbiju

14.08.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Srpska pravoslavna crkva (SPC) objavila je danas kako papa Benedikt XVI. nikad nije uputio poruku, signal niti aluziju da bi želio posjetiti Srbiju. Stoga se u priopćenju SPC-a zaključuje kako ta tema za njih uopće ne postoji, prenose beogradski mediji. U službenom se priopćenju dodaje kako je način na koji se ta tema tretira u medijima 'degutantan za ozbiljne kršćane'

Naime, iduće se godine slavi 1.700 godina Milanskog edikta kojim je rimski car Konstantin kršćanstvo proglasio službenom religijom. Budući da je Konstantin rodom iz današnjeg Niša, glavna će se proslava održati u tom gradu, ali, kako je izjavio episkop bački Irinej, na nju će biti pozvani poglavari pravoslavnih crkava i visoka izaslanstva inoslavnim kršćanskih crkava, dakle ne njihovi poglavari, i to je jedinstven stav Svetog arhijerejskog sabora SPC-a.

Cijelu je priču otvorila vijest Informativne katoličke agencije (IKA) nakon sastanka nadbiskupa beogradskog Stanislava Hočevara te požeškog i dubrovačkog biskupa Antuna Škvorčevića i Mate Uzinića s patrijarhom Irenejem kako bi dolazak Benedikta XVI. na tu proslavu 'bilo od velikog značenja za uspostavu odnosa povjerenja i pomirenja među crkvama na općoj razini'.

No patrijarh Irinej ističe kako se nije izričito govorilo o Papinom posjetu, već je cilj razgovora bio unapređenje i jačanje dijaloga između SPC-a i Katoličke crkve u Hrvatskoj i BiH.

Kad je pak o posjetu Benedikta XVI. Srbiji riječ, patrijarh ističe kako o tome ne postoji jedinstven stav u SPC-u ni u društvu. No patrijarh Irinej uvjeren je da će do tog susreta jednom doći, ali možda ne za ove generacije.