NI 'K' OD KRIZE

Kineski turisti preplavili svijet

13.08.2012 u 14:40

Bionic
Reading

Kinezi sve više putuju u inozemstvo i taj trend pokazuje kako u zemlji jača srednja klasa kao pokretač ekonomije koja će sve manje biti ovisna o izvozu, a sve će se više moći oslanjati na svoje unutarnje tržište

Ova je informacija posebno razveselila investitore i financijska tržišta koji su postali jako nervozni budući da je kineski rast počeo usporavati zbog utjecaja ekonomske krize, posebno u EU i Japanu.

Naime, kako prenosi Reuters, gotovo 39 milijuna Kineza iz srednje klase išlo je na putovanje izvan zemlje samo u prvoj polovici ove godine, što je dvostruko više nego prije pet godina. Analitičari zaključuju da se time potvrđuje da su domaći potrošači zadovoljni i da ne pokazuju zabrinutost zbog nešto lošijih ekonomskim pokazatelja u proteklih nekoliko kvartala, što je jako dobar znak za budući razvoj kineske ekonomije, sada druge na svijetu.

Analitičari nikako da se dogovore hoće li Kina već do 2020. ili tek 2030. preskočiti i SAD i postati vodeće svjetsko gospodarstvo. Bez obzira kad se to dogodi - a dogodit će se - brzo rastuća srednja klasa, koja se sada procjenjuje na 130 milijuna uz stalno povećanje, bit će jedan od ključnih elemenata i motora tog razvoja.

A upravo porast međunarodnih putovanja dobro pokazuje pozitivan upliv Kineza sve spremnijih da potroše svoj novac na domaću privredu. Međunarodna zrakoplovna udruga IATA je objavila kako službeni Peking planira do 2016. godine izgraditi 56 novih zračnih luka, premjestiti na bolje lokacije 16 postojećih, a 91 postojeću proširiti kako bi se odgovorilo sve većem pritisku putnika iz zemlje. Kineske su pak zrakoplovne kompanije već zgrabile svoju priliku pa su prošle godine ostvarile oko polovice ukupnog profita svjetskog zračnog prometa koji je iznosio 7,9 milijardi dolara. A očekuje se da će u sljedećih pet godina međunarodni zračni promet iz Kine rasti oko devet posto godišnje, pa će se i udjel u tom profitu povećati. A bit će i sve više putovanja jer se očekuje da će primanja srednje klase u Kini sa sadašnjih 5000 porasti na 16.000 dolara do 2030. godine.

No svemu tome treba dodati i zabrinutost jer je u Kini i dalje izuzetno velik jaz između vrlo male skupine jako bogatih, milijardera i još uvijek najvećeg dijela siromašnog stanovništva koji pak sve češće izaziva i javne prosvjede, do prije nekoliko godina gotovo nezamislive.

Osim toga, jedan od ključnih kineskih problema je i pitanje daljnjeg razvitka političkog sustava. Kinom i dalje neprikosnoveno vlada Komunistička partija, ali krajem ove godine dolazi do promjene na vrhu države - Xi Jingpin će zamijeniti Hu Jintaoa, a nakon svake desetogodišnje smjene vlasti dolazilo je do tenzija. Osim toga, slučaj političara Bo Xilaija, čija je žena optužena za ubojstvo britanskog biznismena, jedan je od najvećih kineskih političkih skandala.

Dakle, ključno je pitanje hoće li tako brzo rastuća srednja klasa početi postavljati i pitanje promjene političkog sustava ili će se zadovoljiti sve češćim putovanjima u svjetske metropole.