'NIŠTA OSOBNO'

Mursi umirovio vodeće egipatske generale

13.08.2012 u 10:35

Bionic
Reading

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi izjavio je u nedjelju da njegova odluka o umirovljenju vodećih generala i poništenje uredbe koja je ograničavala njegove ovlasti nije usmjerena protiv nijednog pojedinca ili institucije

'Odluka koju sam danas donio nije usmjerena protiv nijedne osobe, nije joj namjera poniziti bilo koju instituciju, niti sam želio ograničiti bilo čije slobode', rekao je Mursi u govoru na obilježavanju svetog muslimanskog mjeseca Ramazana.

'Nisam želio poslati negativnu poruku o bilo kome, nego sam se vodio time što je dobro za našu naciju i narod', dodao je Mursi pohvalivši ulogu vojske i rekavši kako će njegova odluka pomoći egipatskim vojnim snagama da se usredotoče na svoju obrambenu ulogu.

Mursi je u nedjelju umirovio dvojicu vodećih egipatskih vojnih dužnosnika, među kojima i maršala Huseina Tantavija, te poništio ustavnu deklaraciju kojom si je u lipnju vojska dala velike ovlasti.

Vrhovno vijeće oružanih snaga upravljalo je Egiptom 17 mjeseci nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači 2011. godine. Tantavi je bio ministar obrane nepuna dva desetljeća tijekom Mubarakove vladavine.

Smijenjen je i drugi čovjek Vrhovnog vijeća oružanih snaga Sami Enan.

Obojica smijenjenih generala imenovana su savjetnicima predsjednika Mursija.