JOE BIDEN SMATRA

'Jačanje sindikata pomoći će obnovi američke srednje klase'

13.05.2009 u 07:41

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Joe Biden u utorak je izjavio da je jačanje radničkih sindikata najbolji način da dođe do obnove srednje klase u američkom društvu.

Govoreći na konferenciji Američkog sindikata zaposlenih u službama državnih, regionalnih i lokalnih vlasti, Biden je rekao da je došlo vrijeme za donošenje zakona koji bi olakšao radnicima sindikalno organiziranje.

Biden je kazao da se predsjednik Barack Obama zalaže za ekonomski oporavak koji će dovesti do stvaranja "dobrih i održivih radnih mjesta", a da bi se do toga došlo važno je oživiti sindikalni pokret.

On je naglasio da je sindikalno organiziranje u Americi u stalnom nazadovanju još od 50-tih godina prošlog stoljeća. Biden je naglasio da postoji velika razlika između javnog i privatnog sektora kad je u pitanju sindikalno organiziranje. Naveo je kako je 37 posto zaposlenih u javnom sektoru sindikalno organizirano, dok u privatnom sektoru samo sedam i pol posto zaposlenih ima sindikalnu iskaznicu. Napomenuo je i kako se menadžeri u privatnom sektoru koriste svim mogućim trikovim kako bi spriječili sindikalno organiziranje.

Poslodavci se protive donošenju zakona koji bi olakšao sindikalno organiziranje, te tvrde da bi radnici prema tom zakonu bili žrtve sindikalnog zastrašivanja. Također, protive se tome da vlada može arbitrirati ako se ne potpiše kolektivni ugovor u roku od četiri mjeseca od početka kolektivnih pregovora.