ZAGRIJAVANJE MORA

El Nino budi strah od rasta cijena hrane

10.08.2012 u 16:34

Bionic
Reading

Japanska meteorološka agencija upozorila je na pojavu El Nina, globalnog atmosfersko-oceanskog fenomena i procijenila da će potrajati do zime i dodatno potaknuti rast cijena hrane koje već rastu zbog suše

Cijena kukuruza porasla je više od 60 posto u dva zadnja mjeseca u Sjedinjenim Državama zbog najteže suše u 56 godina, a i prinosi soje trpe zbog suše u Južnoj Americi.

I UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorila je u četvrtak da bi se mogla ponoviti 2008., krizna godina po rastu cijena hrane.

Posljednji podaci govore da se pojavio El Nino, objavila je japanska meteorološka agencija o uvjetima u ekvatorijalnom Pacifiku i najavila 'Veliki su izgledi da bi se El Nino mogao zadržati do zime'.

Nepoznanica je koliko će biti jak, a jaki El Nino izaziva velike suše u Australiji, dijelovima Afrike, jugoistočne Azije te u Indiji, no istodobno u drugim dijelovima donosi kiše. On može poboljšati prinose kukuruza i soje u Južnoj Americi, a istodobno uništiti žetve u Australiji. Mogao bi pogoditi i prinose kave, kakaovca, riže i šećera u jugoistočnoj Aziji.

El Nino zagrijava površinu mora u ekvatorijalnom Pacifiku i javlja se svake četiri do 12 godina. Djeluje suprotno od druge pojave La Nine, koja često izaziva poplave u Australiji i dijelovima Azije.

I Američki centar za klimu predviđa pojavu El Nina u iduća dva mjeseca.

Posljednji oštri El Nino dogodio se 1998. te izazvao suše u jugoistočnoj Aziji i Australiji, uništio prinose žitarica i potaknuo šumske požare.

Indonezijski ured za klimu objavio je u petak da će El Ninov učinak biti ograničen u toj otočnoj zemlji. No u Indiji od 1,2 milijarde ljudi koja je među vodećim svjetskim proizvođačima i potrošačima hrane trebao bi donijeti manje kiša od rujna, a time i manje prinose žitarica i leće.

Prije tri godine El Nino je usporio monsunske kiše i žetva šećerne trske bila je mršava te je cijena šećera porasla tada najviše u 30 godina jer je Indija drugi svjetski proizvođač šećerne trske.

Kina ne očekuje znatnijeg učinka El Nina na svoju poljoprivredu, objavile su nadležne ustanove.

Pojava El Nina mogla bi biti dobra za kukuruz i soju u Južnoj Americi, a kako on općenito smanjuje količinu oluja u Atlantiku i Meksičkom zaljevu on bi trebao biti dobra vijest za naftnu industriju.

Izraz El Nino na španjoskom znači 'dječak', a prvi su ga put uporabili ribari u Ekvadoru i Peruu u 19. stoljeću uočivši neoubičajeno toplu oceansku vodu oko Božića kada u domove stiže dječačić, dijete Isus.