BORBA PROTIV ILEGALACA

Francuska uništava romske zajednice

10.08.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Romi u Francuskoj svojevremeno su Sarkozyja optužili za etničko čišćenje slično onome u Drugom svjetskom ratu, a novi ministar unutarnjih poslova tvrdi kako su njihova naselja izvorišta bolesti i stalnih nemira

Francuska policija ovoga je tjedna krenula u borbu protiv ilegalaca, a glavna meta su romska naselja u kojima žive stotine ljudi. U srijedu u samu zoru interventna policija upala je u naselje nedaleko Lillea u kojem 200-tinjak Roma živi u kamp kućicama, 100-tinjak Roma izbačeno je iz naselja u Lyonu, a slične racije odrađene su i u okolici Marseillea dok su u okolici Bellevillea kamp kućice u kojima su živjeli Romi spaljene. Najmanje 100 ljudi ostalo je tako bez svojih domova.

Veliki broj onih koji su uhićeni u racijama bit će vraćen kući u Rumunjsku, doznaje Daily Mail iz francuskog ministarstva unutarnjih poslova, a francuska socijalistička vlada nastavila je provedbu plana bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Prema Sarkozyju i njegovoj vladi romska naselja bila su izvorišta zločina, a mnogi ilegalci očekivali su kako će nova socijalistička i liberalna vlada biti blaža prema imigrantima, a posebice prema onima koji dolaze iz država članica EU. Ipak, čini se kako je nova vlada, a posebice ministar unutarnjih poslova Manuel Valls odlučio ispoštovati sve sudske odluke vezane uz "uništavanje" ilegalnih stanarskih zajednica.

Romi u Francuskoj svojevremeno su Sarkozyja optužili za etničko čišćenje slično onome u Drugom svjetskom ratu, a Valls tvrdi kako su zajednice koje su bile meta ovotjednih racija izvorišta bolesti i stalnih nemira te kako ugrožavaju stanovnike okolnih naselja.