MIREL U BEOGRADU

Srbija napredovala na putu k EU

12.05.2009 u 17:47

Bionic
Reading

Ravnatelj za zapadni Balkan u glavnom ravnateljstvu za proširenje EU Pierre Mirel izjavio je u utorak u Beogradu, nakon sastanka s potpredsjednikom srbijanske vlade Božidarom Đelićem, da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu k EU, dodavši da će proces vizne liberalizacije pojedinih zemalja u okružju ovisiti o tome kako koja od njih ispunjava svoje obveze

BEOGRAD - Mirel je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Đelićem, naglasio da je napredak Srbije na putu prema EU najizraženiji kad se govori o strateškom okviru za njezin nacionalni program europskih integracija.

Najvažnije da zemlje dobiju dobra izvješća o procjeni kako koja od njih ispunjava svoje obaveze i postavljene uvjete, smatra Mirel.

Kao veoma značajno za Srbiju, Mirel je naveo usvajanje paketa zakona, pogotovu zakona koji se odnose na reformu pravosuđa, kao i usvajanje novog zakona o borbi protiv diskriminacije.

Dodao je kako aktualna svjetska gospodarska kriza neće ugroziti put Srbije prema učlanjenju u EU.

"Sva nagađanja o tome koje će zemlje ući na 'bijeli schengenski popis' preuranjena su, jer ovaj proces još nije priveden kraju. Potrebno je prikupiti još podataka kako bi se sastavilo dobro utemeljeno izvješće, prije nego budu nastavljeni razgovori o tim pitanjima", rekao je Mirel nakon sastanka.

Potpredsednik srbijanske vlade zadužen za europske integracije Božidar Đelić rekao je da srbijanske vlasti "uvelike rade" sa stručnjacima Europske komisije na ispunjavanju uvjeta za viznu liberalizaciju.

Srbijanska će skupština prihvatiti oko 200 zakona, ali je jednako važno i da se ti zakoni provode, izjavio je Đelić.

U sklopu dvodnevna posjeta Beogradu, Mirel je u ponedjeljak razgovarao sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem o poštivanju zakona koji predstavljaju uvjet za viznu liberalizaciju.

Dačić je nakon sastanka izrazio očekivanje da će Europska komisija podnijeti pozitivno izvješće o napretku Srbije na putu vizne liberalizacije jer je, po njegovim riječima, Srbija ispunila sve što je predviđeno u procesu ukidanja schengenskih viza za njezine građane.