RADMANOVIĆ TVRDI

'Kriza u BiH se zaoštrava, krivac je Lagumdžija'

09.08.2012 u 15:25

Bionic
Reading

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović ocijenio je u četvrtak kako se politička kriza u toj zemlji sve više zaoštrava, a kao glavnog krivca za takav razvoj događaja označio je predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i ministra vanjskih poslova te zemlje Zlatka Lagumdžiju, zbog čega i traži njegovu ostavku ili smjenu

'Politička kriza u BiH produbljuje se kršenjem Ustava i zakona, a u tome aktivno sudjeluje onaj koji već dulje vrijeme proizvodi krize - Zlatko Lagumdžija', izjavio je Radmanović na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu.

Srpski član predsjedništva BiH ponovo je ustvrdio kako je Lagumdžija na prouustavan i nezakonit način izdao naputak predstavniku BiH pri Ujedinjenim narodima da krajem srpnja na Općoj skupštini svjetske organizacije glasuje u prilog rezolucije o Siriji koju je predložila Saudijska Arabija.

Radmanović je za kršenja Ustava optužio i predsjednika predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je Lagumdžiji u ime državnog vrha dao suglasnost da se glasuje za rezoluciju, iako o tome nije donesena nikakva formalna odluka.

'Iz predsjedništva BiH ne računa se jedan nego tri glasa', kazao je Radmanović, ustvrdivši kako to tijelo zapravo nikada nije donijelo nijednu formalnu odluku vezanu za sirijsku krizu.

Dodao je kako je osobno bio pripravan sudjelovati u donošenju takve odluke, no to krajem srpnja nije bilo moguće jer Željko Komšić nije bio u zemlji pa se sjednica državnog vrha nije ni mogla održati.

Radmanović je, odgovarajući na opetovana novinarska pitanja, odbacio pretpostavke kako je na tragu ruske politike prema Siriji on zapravo opstruirao donošenje formalne odluke u predsjedništvu BiH.

Potvrdio je ipak kako je o rezoluciji razgovarao s ruskim veleposlanikom u BiH Aleksandrom Bocan Harčenkom koji, po Radmanovićevim riječima, nije tražio ništa osim što je prenio da njegova zemlja u odnosu na ovo pitanje ima drugačije stajalište od SAD-a.

Za razliku od njega, prihvaćanje rezolucije u telefonskom je pak razgovoru izravno tražio Philip Reeker iz američkog State Departmenta, tvrdi Radmanović.

Pojašnjavajući osobno stajalište prema rezoluciji, Radmanović je kazao kako je ona za njega prihvatljiva u obliku u kojemu je usvojena i iz kojega je izbačen zahtjev za odlazak Bašara al-Asada s vlasti.

Radmanović je ipak bio izričit u tvrdnjama kako problem nije u rezoluciji o Siriji, nego u tome kako se za nju glasovalo u ime BiH.

'Vrijeme je da se ovo završi kao i u drugim zemljama', kazao je Radmanović, pojašnjavajući kako to znači ostavku ili smjenu Lagumdžije s mjesta šefa diplomacije.

'Lagumdžija ovdje drži predavanje članu predsjedništva BiH. On to može činiti iz oporbe, a kao ministar mora provoditi naloge predsjedništva BiH', kazao je Radmanović, dodajući kako kriza u BiH neće prestati 'dok Lagumdžija radi to što radi'.

'Ponovo pozivam Lagumdžiju da podnese ostavku. Time bi se izbjeglo dalje produbljavanje krize u BiH i Federaciji BiH', kazao je Radmanović, potvrdivši kako će u protivnom stranke iz Republike Srpske pred državnim parlamentom pokrenuti postupak smjene ministra vanjskih poslova.

Dodao je kako će u tom slučaju biti otvorena posebna parlamentarna istraga i o svim ranijim slučajevima za koje Radmanović drži da su obilježeni Lagumdžijinim samovoljnim ponašanjem.