Svijet PLAMENA GRČKA

Požar prijeti Svetoj gori Atos

Požar koji je u srijedu poslijepodne izbio u šumi pravoslavne monaške zajednice na gori Atos na sjeveru Grčke u četvrtak se proširio i primaknuo gradu Uranopolisu, doznaje se od vatrogasne službe

'Gradonačelnik Uranopolisa na Halkidiki izdao je naredbu da obitelji s djecom i starije osobe moraju napustiti grad zbog jakog vjetra koji puše brzinom od 39 do 49 km/h i raspiruje vatru', objavio je ured vatrogasne postrojbe za odnose s javnošću.

I neki turisti su napuštali to područje na kojemu je šest elitnih hotela te stotine turističkih apartmana koji zasad nisu evakuirani, rekao je izvor u mjesnoj policiji.

'Vjetar je jak i mijenja smjer, što otežava borbu s vatrenom stihijom', rekao je Nikolaos Congas, glasnogovornik vatrogasne službe.

U gašenju sudjeluje pet zrakoplova, dva helikoptera, 25 vozila i 60 vatrogasaca.

Požar je izbio u srijedu poslijepodne u okolici gore Atos gdje je dvadesetak pravoslavnih manastira, a zasad nijedan nije ugrožen i 'vatra se širi prema šumi pokraj Uranopolisa', javili su vatrogasci.

Usto, na poluotoku Peloponezu, na jugu zemlje, ovih dana gore još dva požara.

Grčku su početkom tjedna zahvatile velike vrućine s temperaturom većom od 40 Celzijevih stupnjeva u većini pokrajina.

Požari u Grčkoj u ljetno doba nisu rijetkost zbog suše. Zadnji veći požari dogodili su se 2007. na Peloponezu i na otoku Eubeji, na istoku zemlje. U njima je život izgubilo 77 ljudi, a izgorjelo je 250.000 hektara površine.
208541,208526,208420,208187
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još