ODUZIMANJE IMOVINE?

Financijska istraga protiv Subotića i Jocića

12.05.2009 u 21:32

Bionic
Reading

Srbijansko tužiteljstvo za organizirani zločin pokrenut će protiv Stanka Subotića i Sretena Jocića financijsku istragu u skladu sa zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz kaznenog djela, rekao je u utorak beogradskim elektroničkim medijima posebni tužitelj za organizirani zločin Miljko Radisavljević

BEOGRAD - Po njegovim riječima, zakonom će biti obuhvaćeni svi slučajevi otvoreni pred posebnim tužiteljstvom. Provjera će obuhvatiti i prvooptuženi za ilegalnu trgovinu duhanom u Srbiji tijekom devedesetih godina Stanko Subotić Cane i osumnjičeni za umiješanost u ubojstvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam.

'Sve osobe koje su procesuirane u posebnom tužiteljstvu za organizirani zločin bit će i predmet financijske istrage. To vrijedi i za Subotića i za Jocića i za sve ostale', kazao je Radisavljević.

Sreten Jocić je uhićen potkraj travnja u vili u elitnom beogradskom naselju Dedinju, koju je iznajmio od obitelji bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića. Jocić je na saslušanju u policiji nakon uhićenja odbacio sve sumnje da je umiješan u Pukanićevo ubojstvo, rekavši da je uvučen u policijsko-političke igre u Hrvatskoj.

Na zahtjev srbijanskog posebnog tužiteljstva za organizirani zločin, koje je istražnom sucu okružnog suda u Beogradu podnijelo zahtjev za provedbu istrage protiv Jocića zbog sumnje da je tijekom 2008. na području Srbije i Hrvatske izvršio kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva, Jocić je zatim saslušan pred istražnim sucem, nakon čega mu je odrijeđen jednomjesečni pritvor.

Mediji su proteklih dana prenosili kako je neimenovani zaštićeni svjedok u istrazi za ubojstvo Pukanića i njegova suradnika Nike Franića izjavio da je to ubojstvo naručio Subotić, a da je Jocić organizirao skupinu koja je izvršila ubojstvo.

Subotić i njegov međunarodni odvjetnički tim odbacili su te tvrdnje, pri čemu su Subotićevi odvjetnici najavili da će tužiti sve medije koji Subotića budu povezivali s ubojstvom zagrebačkog novinara.

Zakonom o oduzimanju imovine stečene zločinom predviđen je takozvani obrnuti teret dokazivanja, što podrazumijeva da okrivljeni treba dokazati da je imovinu stekao na zakonit način.

Zakonom je predvideno da se okrivljenima u sudskom postupku privremeno oduzme imovina koja nije u skladu s njihovim zakonitim prihodima. Trajno oduzimanje moguće je po pravomoćnosti presude i oduzima se sva imovina za koju okrivljeni ne uspije dokazati da ju je stekao legalno.