ADIO, PAPA!

Irska više nije većinski katolička nacija!

09.08.2012 u 13:46

Bionic
Reading

U samo sedam godina broj deklariranih katolika u Irskoj smanjio se sa 69 posto na samo 47 posto! Donedavna se činilo da baš katoličanstvo, prije svega, definira irsku naciju. Štoviše, irski narod najbrže od svih naroda svijeta odbacuje religiju

Vijetnam je jedina nacija u kojoj broj vjernika pada brže nego u Irskoj! Prema pisanju Belfast Telegrapha, glavni uzroci tako dramatičnog gubitka pastve za Katoličku crkvu Irske leže ponajprije u otkrivenim strašnim slučajevima seksualnog zlostavljanja djece (i odraslih) i možda još i strašnijem zataškavanju istih od crkvenog vodstva. To je zataškavanje, podsjetimo, vodilo do vatikanskih zidina, zbog čega je Irska i povukla veleposlanika pri Svetoj Stolici.

Dramatičan gubitak sljedbenika irske Katoličke crkve otkrilo je najnovije globalno istraživanje agencije za istraživanje javnog mišljenja Red C, u kojem je na svjetskoj razini sudjelovala 51.000 ljudi, od čega 1.000 ispitanika u samoj Irskoj.

Red C je istovjetno istraživanje proveo i 2005. godine, kad se čak 69 posto Iraca izjasnilo katolicima.

Irska nije samo zemlja koja ubrzano gubi deklarirane katolike, već se svrstala u top 10 zemalja svijeta po broju onih koji se izjašnjavaju kao 'uvjereni ateisti' (10 posto ispitanika 2012, sedam posto ispitanika 2005. godine).

Belfast Telegraph podsjeća i na istraživanje koje je u veljači provela agencija Amarach, a prema kojemu čak 770 od 1.00 irskih katolika smatra da bi i žene trebale održavati mise i da bi trebalo ukinuti celibat.

To je istraživanje otkrilo i da samo 35 posto deklariranih katolika odlazi na mise.