POVRATAK ZARAZE

Uzbuna u Njemačkoj zbog više tisuća novih slučajeva sifilisa

09.08.2012 u 08:07

Bionic
Reading

Opasna spolna bolest sifilis, koja prolazi kroz razne faze i godinama može slabiti organizam, ponovno se počela širiti u Njemačkoj, kako javlja Die Welt

Imali su je velikani poput slavnog zavodnika Casanove, filozofa Friedricha Nietzschea i Ludwiga van Beethovena, koji je izgubio sluh vjerojatno zbog sifilisa. Ta podla spolna bolest širi se seksualnim kontaktom, a ima nekoliko stadija, od kojih je prvi često pojava male ranice u genitalnom području.

Ona za tjedan dana nestaje, često sama od sebe, pa sifilis može ostati nedijagnosticiran. Bolest onda ulazi u drugu fazu, kada može biti neprimjetna, te potiho napada razne unutarnje organe i može dovesti do brojnih problema, uključujući slabljenje imuniteta. Sifilis se relativno lako liječi penicilinom, no često je problem dijagnosticirati ga jer se bolest može povući i na više mjeseci. Sifilis može napasti unutarnje organe, krvotok, mozak, kožu, zapravo cijelo tijelo, ali i imati višemjesečne pauze u kojima je bolest u mirovanju, da bi onda opet buknula.

Nove statistike pokazuju da u Njemačkoj sifilis doživljava novu 'popularnost': 3700 novih slučajeva u prošloj godini i raširenost zaraze na nivou iz 1986. godine! 'Iznenađeni smo ovim razvojem događaja jer je proteklih godina broj oboljelih od sifilisa bio stabilan, a 2010. čak se smanjio', objasnila je za Die Welt Iviane Bremer, stručnjakinja s Instituta Robert Koch. Doduše, jedan od razloga za povećanje broja oboljelih od sifilisa može biti to što se ljudi više testiraju pa je bolest ove godine jednostavno bolje detektirana.

Među onima koji su posebice izloženi opasnosti nalaze se muškarci koji imaju seksualne odnose s muškarcima, a znanstvenici kažu da još ne znaju zbog čega se broj zaraženih toliko povećao. Zanimljivo je da je među oboljelima od sifilisa u Njemačkoj tek oko 7 posto žena.