Svijet NOKAOUT

I Fitch snizio kreditni rejting Sloveniji!

Bonitetna agencija Fitch snizila je u srijedu ocjenu kreditnog rejtinga Slovenije sa A na A-, s negativnim srednjoročnim izgledima, nakon što su joj prethodnih dana kreditnu ocjenu snizile i agencije Moody's i Standard&Poor's

Prema novoj ocjeni Fitcha, koji je Sloveniji kreditni rejting zadnji put smanjio u siječnju ove godine, ta zemlja je sada prema kreditnom riziku za investitore svrstana u skupinu u kojoj su još Italija, Poljska i Malezija.

Fitch je u priopćenju povodom nove ocjene naveo da se Slovenija i dalje susreće s nedostatkom vjerodostojnog plana za dokapitalizaciju bankarskog sustava, te da pogoršana pozicija na tržištu kapitala slovenskoj vladi može onemogućiti nastojanje da dokapitalizira banke i premosti fiskalni deficit.

Prema ocjeni Fitcha, slovenska vlada će ove i slijedeće godine banke morati dokapitalizirati sa 2,8 milijardi eura, zbog čega bi se udio državnog duga u nacionalnom BDP-u mogao povećati sa 47,6 posto koliko je iznosio u 2011. na oko 63 posto u 2014. godini.

Ukoliko ne osigura financijska sredstva za banke i financiranje fiskalnog deficita, Sloveniji prijeti daljnje snižavanje rejtinga, upozorava Fitch.
208414 ,208329,207609 ,207500Slovenski mediji navode mišljenja nekih istaknutih ekonomista kako srozavanje kreditnog rejtinga Slovenije od strane vodećih agencija nije iznenađenje nego usklađivanje s već postojećim rastom kamata na slovenske obveznice koje je zabilježilo financijsko tržište, ali i mišljenja nekih drugih kako te ocjene nisu primjerene stvarnoj situaciji slovenskog gospodarstva i relativno malom proračunskom deficitu i državnom dugu u odnosu ne neke druge države eurozone i Europske unije.

Nekadašnji ministar gospodarstva i profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Maks Tajnikar izjavio je u srijedu da bonitetne agencije u svojim ocjenama koriste strože kriterije za male države i njihove ekonomije nego za neke velike države koje su u većim teškoćama, poput Španjolske i Italije.

Budući da su nove kreditne ocjene agencija izazvale špekulacije da će Slovenija trebati tražiti pomoć Bruxellesa, Tajnikar je rekao da bi čak i u slučaju teže krize Slovenija od EU trebala mnogo manju pomoć u odnosu na onu koju bi trebale Španjolska i Italija.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još