ŠERIJATSKI ZAKON

Ki-moon: Mali postaje utočište za teroriste

09.08.2012 u 01:44

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je u srijedu da Mali postaje utočište za 'terorističke i kriminalne' skupine nakon što su zapadnoafričke države zatražile od Vijeća sigurnosti UN-a da podrži slanje vojnih snaga kako bi se stabiliziralo tu zemlju

Islamističke militantne skupine kontroliraju gotovo dvije trećine Malija nakon što su preuzele vodstvo nad sekularističkom pobunom početkom godine i osvojile još teritorija kada je vojnim udarom 22. ožujka s vlasti svrgnut predsjednik Amadu Tumani Ture.

Ban je pred Vijećem sigurnosti kazao da su islamisti na sjeveru Malija nezakonito nametnuli šerijatski zakon te da je situacija nestabilna i nepredvidljiva. Mali je nekoć bio rijedak primjer stabilne demokracije u tom području.

'Dolaskom regionalnih i međunarodnih džihadista, ima razloga za zabrinutost da sjever postaje utočište za terorističke i kriminalne elemente', rekao je.

Zapadnoafričke države traže da se u Mali pošalju interventne snage od 3000 vojnika kako bi stabilizirale glavni grad Bamako i potom pomogle poraženoj vojsci da oslobodi sjever zemlje.