RIJAD OPOVRGAVA OPTUŽBE

Saudijski režim u oštrom obračunu s aktivistima

08.08.2012 u 19:03

Bionic
Reading

Vlasti Saudijaske Arabije primjenjuju razne pravosudne metode kako bi ugušili akcije aktivista za demokraciju i ljudska prava, uključujući i zatvorske kazne te zabranu putovanja, doznaje se u srijedu od aktivista

Neki aktivisti za ljudska prava već su nekoliko godina u pritvoru bez podizanja optužnice, a posljednjih mjeseci su se našli pred sudom u slučajevima koji pokazuju promjenu u odnosu prema političkim zatvorenicima, aktivistima i odvjetnicima, navode aktivisti.

U posljednjih pet mjeseci, pod istragom je sedam disidenata, među kojima su odvjetnici i profesori. Četvoricu čeka suđenje, a jedan je već osuđen na četiri godine zatvora, tvrde aktivisti. Dvadeset je dobilo zabranu putovanja.

'Umjesto da uvodi reforme kako bi se ublažilo nasilje policije, vlada aktiviste sada dovodi na sudove', kazao je Abdulah al-Hamid, bivši profesor koji također iščekuje suđenje zbog huškanja javnosti protiv vlasti.

Saudijsko ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da u kraljevstvu uopće nema političkih zatvorenika, a vladino Povjerenstvo za ljudska prava nije utvrdilo nikakve nepravilnosti koje se tiču tretmana zatvorenika, tvrdeći da u zemlji nema slučajeva nasilja prema osobama u pritvoru.

No, pisac Mukhlef al-Shammari je proveo dvije godine u pritvoru, da bi tek sada bila podignuta optužnica. Sudi mu se za 'uznemiravanje' i 'nanošenje ljage ugledu zemlje'. Aktivist Mohamed al-Bajadi osuđen je u travnju na sudu u Rijadu na četiri godine zatvora jer je dao potporu obiteljima pritvorenih koji su na demonstracijama tražili puštanje na slobodu svojih bližnjih.