POSJET NIKOLIĆU

Dodik u Beogradu: BiH nesposobna preživjeti

08.08.2012 u 18:55

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu je, nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem u Beogradu, ocijenio kako je Bosna i Hercegovina (BiH) 'nesposobna preživjeti' te da ona postoji samo zahvaljući međunarodnoj zajednici

'BiH je u permanentnoj krizi, kao dokaz njezine nesposobnosti da preživi', rekao je Dodik novinarima po završetku njegovog prvog sastanka s Nikolićem otkako je Nikolić 31. svibnja ove godine preuzeo dužnost srbijanskog predsjednika.

Dodik je dodao kako BiH postoji samo zato što međunarodna zajednica održava privid njezina funkcioniranja, a da inače ne bi postojala.

Nikolić i Dodik u razgovoru su se složili da postoji stalna potreba za unaprjeđenjem međusobne suradnje na temelju sporazuma o posebnim vezama između Srbije i RS.

Nikolić je rekao da će ulagati maksimalne napore u daljnje unaprjeđenje prijateljskih odnosa Srbije i RS te dodao da su mir i stabilnost u susjedstvu apsolutni prioritet Srbije, priopćeno je iz ureda srbijanskog predsjednika po završetku sastanka Nikolića i Dodika.

Dodik je naglasio da će RS nastaviti promovirati poštivanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN o Kosovu, dok je Nikolić ustvrdio kako sprema nacionalnu strategiju za Kosovo, dodavši da do sada Srbija nije izišla s konkretnim planom, već je samo odgovarala na zahtjeve kosovske strane.

Kada je riječ o RS, Nikolić je istaknuo potrebu privrženosti Daytonskom mirovnom sporazumu, zaključuje se u priopćenju iz njegova ureda.