BIZARNE IDEJE

12 velikih teorija zavjere u ekonomiji

10.08.2012 u 09:42

Bionic
Reading

Ekonomija je postala plodno tlo za široku paletu doista bizarnih teorija zavjere. Unatoč činjenici da one nemaju temelja u istini, ljudi i dalje u njih vjeruju gotovo vjerskim žarom, a internet se pokazao vrlo pogodnim za širenje takvih ideja. Business Insider donosi 12 popularnih teorija zavjere

1. FED je privatna korporacija koja služi samo za profit svojih dioničarskih banaka

To se, naime, priča još od 1913. godine kad su Federalne rezerve nastale, no stvarnost je takva da državne banke drže dionice u svojim regionalnim FED bankama i da dobivaju vrlo mali dio (šest posto od dionica) od zarade njihovih regionalnih banaka, što je vjerojatno podrijetlo ove teorije. Primjera radi, prošle godine 1,6 milijardi dolara dobiti je otišlo bankama članicama. Preostalih 46 milijardi dolara je vraćeno u Ministarstvo financija.

2. Službene statistike o inflaciji dramatično umanjuju stvarno stanje

Otkad postoje valute, postoje i teorije zavjere o tome. U novije vrijeme ponavljaju se tvrdnje da američka vlada rekonfigurira CPI indeks kako bi podcijenila inflaciju te da FED-ovo korištenje jezgre, a ne inflacija, dovodi do podcjenjivanja stvarne stope i političkih pogrešaka.

Stvarnost je takva da cijene energenata i hrane mogu biti varijabilne. Uglavnom, ova kritika proizlazi iz razlike što potrošači misle pod inflacijom, a što misle ekonomisti u kontekstu monetarne politike.


3. Postoji urota kako bi se potisnule cijene plemenitih metala

Zbog upotrebe plemenitih metala kao sredstva protiv inflacije i stalnog inzistiranja da se vratimo na zlatni standard, uvijek će biti glasan kontingent onih koji zagovaraju teoriju zavjere o zlatu. U novije vrijeme tvrdi se da tržištem srebra manipulira mala skupina podmuklih trgovaca, a organizacija pod nazivom Gold Anti-Trust Action Comittee tvrdi da središnje banke, ali i privatne, rade na suzbijanju cijene zlata.

Stvarnost je takva, i za zlato i za srebro, da činjenica što mala skupina trgovaca ima monopol na određene robe, ili što cijena istih stagnira, nije dokaz zavjere.

Najčudniji dio argumenta je da vlade imaju nekakav interes u suzbijanju cijene zlata. To je često povezano s pogrešnim uvjerenjima o ništavosti fiat valute, odnosno novca koji je država proglasila zakonskim sredstvom plaćanja iako nema nikakvog pokrića u zlatu ili drugim vrijednostima, i želje za povratkom na zlatni standard.



4. Vlada se igra statistikama o zapošljavanju

Nedavno je popularizirana teorija da vlade koriste sezonske poslove kako bi izgledalo da se oporavak odvija brže.

To je statistička tehnika, i razumno je da okoliša s točnošću. Međutim, kritika prakse da se pumpaju brojevi na ovaj ili onaj način je netočna.

5. Velike zlatne poluge su prijevara

Ova zavjera je nastala jer investitori ne mogu otkupiti svoje dionice u polugama zlata.

Smisao ETF-a je da olakšava ulaganje. Kada bi svaka dionica bila otkupiva, to bi bilo u suprotnosti s tim ciljem. To je jeftiniji i sigurniji način da se dobije izloženost cijene zlata bez držanja poluga.

6. George Soros je uzrokovao malezijsku financijsku krizu

Bivši malezijski premijer Mahathir Muhammed optužio je Sorosov hedge fond Quantum za angažiranje u spekulativnim investicijama protiv ringgita iz osvete jer je Malezija dala podršku opresivnoj vlasti u Burmi.

Sorosov hedge fond se kladio protiv valuta kao što je tajlandski baht, no nije bilo spekulacija s ringgitom. To je bio dio premijerovog križarskog rata u razdoblju nakon krize. Optužen za neuspješnu politiku, on je okrivio spekulante i Sorosa za probleme svoje zemlje, piše Business Insider.

7. Financijska kriza je prouzrokovana kako bi Obama dobio izbore

Ove je glasine 2008. godine pokrenuo Rush Limbaugh. On je tvrdio da je senator New Yorka Chuck Schumer potaknuo financijsku krizu putem IndyMaca, te da je tako omogućio Baracku Obami i njegovoj demokratskoj kliki da nacionaliziraju američku industriju.

Limbaughove tvrdnje su smiješne, piše Business Insider i dodaje kako su trebale godine i godine politike neuspjeha obiju stranki, kao i kreditni mjehur, da bi se izazvala kriza.

8. Nema zlata u Fort Knoxu!

Od osnutka 1935. godine bila su samo tri posjeta Fort Knoxu, što je bilo dovoljno da se stvori teorija zavjere da zlato nije tamo. Također se priča kako su zlatne poluge zapravo ispunjene volframom.

No Ministarstvo financija će uskoro objaviti rezultate testiranja čistoće zlata, koje su obavili tako što su izbušili poluge.

9. Obitelj Rothschild kontrolira vladu i bankovni sustav

Rothschildi su moćna bankarska obitelj, koja je bila osobito utjecajna u 19. stoljeću i čiji je engleski ogranak financirao britanski rat protiv Napoleona. Neki vjeruju da obitelj i dalje utječe na globalne poslove i bankarski sustav.

No glavna javna djelatnost porodice Rothschild je filantropija. Veličina njihovih poduzeća nije niti blizu onome kako je to izgledalo prethodnih stoljeća i nema dokaza da tajnovito kontroliraju vladu. Postoji više ogranaka obitelji, a ne jedna, jedinstvena, monolitna, a čak ni članovi obitelji ne sjede u odboru najvećeg preostalog fonda. Baza ovim urotama je neznanje i antisemitizam.


10. Rat u Iraku kao pokriće za američke zalihe nafte

Ovo je jedna od popularnijih teorija urote prema kojoj pravi razlog rata u Iraku nije bio pronaći kemijsko oružje, već osigurati zalihe nafte za SAD.

Razlozi za odlazak u rat s Irakom možda jesu malo neuvjerljivi, ali najveći američki trgovinski partneri za naftu su zasad Kanada, Saudijska Arabija i Meksiko. Nadalje, američki uvoz iz Iraka nije se dramatično povećao od početka rata.

11. Američko financijsko tržište je prijevara epskih razmjera

Često se čuje kako su financijski prinosi niski, ali opet postoji rekordna količina novca, stoga mora postojati i neka vrsta manipulacije.

No stvarnost je takva da Ministarstvo financija izdaje novac u rekordnim količinama, jer vlada troši novac na rekordnim razinama. I ovaj rekordni iznos državne potrošnje ide u privatni sektor, odakle svi dolari na kraju završavaju u bankama.

12. Tijekom rješavanja krize, administracija predsjednika Obame zatvorila je republikanske proizvođače automobila i tako spasila demokratske

Kako piše Business Insider, ova teorija se počela širiti e-mailom u kojem se tvrdilo kako je od 789 zatvorenih autokuća, njih 788 financiralo republikansku kampanju.

U stvarnosti, popis je sastavio Chrysler, a on se temeljio na prodaji, tržišnom udjelu i lokaciji, a to što na tim lokacijama živi pretežito republikanska populacija poslužilo je rođenju ove teorije zavjere.

The Money Masters