DA IZBJEGNE SUDSKI PROGON

Zloglasni Blackwater pristao platiti 7,5 milijuna dolara

08.08.2012 u 08:02

Bionic
Reading

Zaštitarska tvrtka Academi LLC, ranije poznata pod nazivom Blackwater, pristala je platiti kaznu od 7,5 milijuna dolara kako bi izbjegla sudski progon za kršenje zakona u vezi s prodajom oružja, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa u utorak.

Nagodba s ministarstvom pravosuđa, koja je u utorak podnesena sudu u Sjevernoj Karolini, obuhvaća neovlaštenu prodaju satelitskih telefona u Sudanu, neovlaštenu vojnu obuku u korist stranih vlada, ilegalno posjedovanje automatskog oružja i druge prekršaje i pokriva razdoblje od 2005. do 2008. godine. Za sve te aktivnosti tvrtka je po američkom zakonu morala imati odobrenje ministarstva financija i State Departmenta.

Academi je priznao odgovornost i pristao platiti 7,5 milijuna dolara, objavilo je ministarstvo pravosuđa, što znači da protiv tvrtke neće biti podignuta optužnica. Prije dvije godine kontroverzni Blackwater postigao je sličnu nagodbu s ministarstvom pravosuđa, a kazna je tada iznosila 42 milijuna dolara.

Tvrtka Blackwater u svijetu je došla na loš glas nakon što su njezini plaćenici u Iraku, u kojem su djelovali kao ugovorna strana s američkom vojskom i za nju obavljali rizične poslove, bili upleteni u ubijanje civila.