SAVO ŠTRBAC PRIJETI

'Hrvati posljednji put slave Oluju'

07.08.2012 u 16:08

Bionic
Reading

Kontroverzni Savo Štrbac, direktor Veritasa, uvjeren je da je ovo posljednja godina u kojoj Hrvatska na državnoj razini slavi vojnu akciju 'Oluja', aludirajući pritom na predstojeći konačni pravorijek Haškog suda na presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču

'Tvrdim da je ovo posljednja godina kada Hrvati s državne razine slave ovaj dan, kada su istjerali 220.000 i pobili oko dvije tisuće Srba u akciji 'Oluja' i nakon nje', rekao je Štrbac nakon mise održane u Janjilima kod Bosanskog Petrovca za poginule Srbe iz izbjegličke kolone iz bivše samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Direktor Informacijsko-dokumentacijskog centra Veritas smatra da će Haški sud do kraja godine hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču potvrditi presudu o udruženom zločinačkom poduhvatu, nakon čega će Srbima biti olakšan povrat svih prava u Hrvatskoj.

Kako su prenijeli banjalučki mediji, Štrbac je kazao da Srbi 'nikada ne smiju zaboraviti ubijene sunarodnjake, jer narod koji zaboravi prošlost nema ni budućnost'.

'Ovo je ujedno i odgovor na poruke koje su se iz Knina mogle čuti 5. kolovoza', kazao je direktor Veritasa.

Štrbac je ponovio da akcija 'Oluja' nije bila ni humana ni oslobodilačka akcija, kakvom je predstavljaju hrvatski dužnosnici, već 'krajnje nehumana, nepravedna i zločinačka akcija', što potvrđuju i brojke poginulih i protjeranih Srba za vrijeme i nakon te akcije.

U Janjilama je danas služena misa za Srbe koji su poginuli u izbjegličkoj koloni iz nekadašnje RSK. U izbjegličkoj koloni, koju je bombardiralo hrvatsko zrakoplovstvo, tada je poginulo devet srpskih civila, od kojih četvoro djece u dobi od pet do 13 godina.