DVOR NA UNI

Izbjegli Srbi odustaju od polaganja vijenaca u Hrvatskoj

07.08.2012 u 15:32

Bionic
Reading

Koalicija udruga izbjeglih u Republici Srbiji priopćila je u utorak kako je odlučila do daljnjeg odustati od planiranog polaganja vijenca izbjeglim Srbima u akciji Oluja u selu Žirovac u hrvatskoj općini Dvor na Uni

Odluka je, kako su objasnili, donijeta jer hrvatska vlast i predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj nisu pokazali iskrenu želju poduprijetu tu inicijativu.

'Smatramo neprihvatljivim pokušaj hrvatske vlasti da dolaskom Veljka Džakule u Knin nastoji opravdati Oluju kao legitimnu oslobodilačku akciju iako je ona udruženi zločinački poduhvat i predstavlja završni čin etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj', poručuju iz te koalicije.


Ističe se kako Koalicija udruga izbjeglih neće odustati od navedene ideje i da će je, u nastupajućem periodu, provesti u djelo.

Predsjednik Koalicije udruga izbjeglih u Republici Srbiji je Miodrag Linta koji je od 31. svibnja ove godine zastupnik u srbijanskom parlamentu na listi Srpske napredne stranke (SNS), koju je do tjedan dana prije toga predvodio sadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nakon što je sredinom siječnja 2012. potpisan sporazum o suradnji između te Koalicije i SNS-a, iz Asocijacije izbjegličkih i drugih udruga, koja je do tada djelovala skupa s Koalicijom udruga izbjeglih zastupajući interese više od stotinu izbjegličkih i drugih udruga, ogradili su se od tog sporazuma, ocijenivši kako je njegovo potpisivanje manipuliranje izbjegličkom populacijom.