NJEMAČKA VESLAČICA

Olimpijka odustala od Igara zbog dečka neonacista

08.08.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Olimpijske igre ne bi bile Olimpijske igre da se osim sportom ne bave i privatnim životima sportaša. Ljubavni život jedne mlade njemačke sportašice postao je glavna zanimacija nacije - ne kao inspirativna priča, već priča upozorenja, piše New York Times

Nadja Drygalla, veslačica u njemačkom olimpijskom timu, dobrovoljno je napustila Olimpijsko selo prošlog tjedna nakon razgovora s dužnosnicima o svom dečku, ekstremnom desničarskom političkom aktivistu. No umjesto potencijalnog spora o njezinom mirnom odlasku, Drygalla je postala žarište nacionalne rasprave, nakon što je njezin ljubavni izbor doslovce seciran u svim vodećim novinama i televizijskim emisijama, piše New York Times.

Njezin dečko Michael Fischer, koji je i sam bivši veslač, bio je prošle godine kandidat ultradesničarske Nacionalne demokratske stranke na regionalnim izborima, koja je dio ekstremističke skupine poznate kao nacisti iz Rostocka.

'Nemam nikakve veze s njegovim krugom prijatelja i ovom političkom scenom, i to u potpunosti odbacujem', kazala je dvadesettrogodišnja Drygalla u intervjuu za njemačku novinsku agenciju DPA. Ona je rekla da je njegova politika bila teret za njihov odnos te da je zbog toga razmišljala i prekinuti s njim. Drygalla je napustila svoju karijeru policijske službenice prošle godine nakon što su njeni nadređeni saznali za njenu ljubavnu vezu.


Odustala je od Olimpijskih igara tek nakon što je natjecanje završilo, ali je pozornost izazvalo pitanje o njenom budućem sudjelovanju u reprezentaciji. Ona je napustila Olimpijske igre, kako kaže, zato što su se neke njene 'suigračice i dalje natjecale, te im je trebala tišina i koncentracija'.

I Fischer i Drygalla su kazali kako je Fischer izašao iz Nacionalnih demokrata u svibnju, ali ostaje pitanje kako su njemački olimpijski dužnosnici mogli biti 'tako nesavjesni oko tako osjetljivog pitanja, pogotovo nakon što je napustila policiju'.

'Parlamentarni odbor će raspravljati o ovim kontroverzama idući mjesec', kazala je Dagmar Freitag, predsjednica sportskog odbora.

Thomas de Maiziere
, njemački ministar obrane, rekao je da pozdravlja Drygalline izjave u kojima se distancira od desničarskih stavova, ali da su ujedno neki ljudi 'prešli granicu' baveći se prijateljima i suradnicima sportaša.

Osobni izbor jedne mlade sportašice ne bi trebao zabrinjavati najviše razine politike, ali kada ta mlada sportašica predstavlja Njemačku na Olimpijskim igrama, a njeni odabiri uključuju ekstremnu desničarsku politiku, onda postaje teško razlučiti to dvoje, piše NYT.

Mediji su također iskopali kako je Fischer, koji je također bio u Londonu i pratio Olimpijske igre, na svom Facebook profilu napisao kako u podzemnoj željeznici sjedi pored 'Pakija', a na temelju zamagljene fotografije iz 2009. s ultradesničarskih prosvjeda zaključili su da je na njima sudjelovala i sama Drygalla, što ona kategorički odbacuje.