ODVJETNIK VEHABITA:

'Tužiteljstvo BiH ponudilo nagodbu Mevlidu Jašareviću'

Bionic
Reading

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Dubravko Čampara odlučno je negirao navode odvjetnika Senada Dupovca da je ikada nuđen sporazum o priznanju krivnje srbijanskom državljaninu Melvidu Jašareviću, optuženom za teroristički napad na veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu 28. listopada prošle godine

'Tužiteljstvo BiH nikada nije nudilo, niti će nuditi, niti će pod bilo kakvim uvjetima pristati na nagodbu u slučaju Jašarević. Suđenje se nastavlja u redovnom postupku, kako je i zakazano', izjavio je Čampara za Agenciju Anadolija.

Komentirajući odlučan stav tužitelja, odvjetnik Senad Dupovac kazao je za Agenciju Anadolija da ostaje kod ranije izjave da je Tužiteljstvo BiH Jašareviću nudilo nagodbu te da mu je logičan i stav tužitelja Čampare.

'Ja sam rekao što sam rekao i kod toga ostajem', rekao je Dupovac.

Odvjetnik Dupovac ranije je izjavio da je Tužiteljstvo BiH ponudilo Melvidu Jašareviću nagodbu o kojoj bi se on trebao naknadno izjasniti. Dupovac je iznio i svoj dojam da se Tužiteljstvo BiH iz svega želi povući.

Dupovac je naveo da će o eventualnoj nagodbi s Tužiteljstvom BiH s branjenikom razgovarati idućeg tjedna.

Dupovac nije želio otkriti što Tužiteljstvo nudi Jašareviću u zamjenu za priznanje krivnje za napad na veleposlanstvo SAD-a.

'Ponuđen mu je sporazum i moramo ga analizirati. Vidjet ćemo što Jašarević kaže o njemu. No Tužiteljstvo BiH mu nudi sporazum. Dužan sam ga upoznati što nude. To dokazuje da bi i Tužiteljstvo BiH htjelo na neki način izaći iz ovog. Nisam to očekivao, jer su do sada suvereno nastupali', kazao je Dupovac za AA.

Kako je istakao Dupovac, već na prvom ročištu u slučaju 'Jašarević i ostali' na površinu su isplivale neke nejasnoće. Primjerice, u izvještaju o uviđaju s lica mjesta navodi se su tijekom incidenta pucala dva policajca, dok raspoložive izjave potvrđuju da su, ipak, pucala četiri policajca. Oružje dvojice potonjih policajaca koji su, također pucali, kako napominje odvjetnik Dupovac, nije vještačeno, niti im je uzeta 'parafinska rukavica'.

'Osim toga, kada se uzme u obzir okolnost da je i ranjeni policajac Mirsad Velić bio iza drveta, dakle, bio u zaklonu u odnosu na Jašarevića, otvara se mogućnost raznih teorija', izjavio je Dupovac.

U međuvremenu, kakao je potvrdio Dupovac, Jašarević se posvetio ramazanskim aktivnostima. Redovno odlazi na teravih i džuma namaze na mjestima predviđenim za vjerske aktivnosti unutar jednog sarajevskog zatvora. Kako je AA ranije objavila, Melvid Jašarević u zatvoru piše knjigu.

Jašarević je 28. listopada prošle godine iz 'kalašnjikova' pucao na zgradu veleposlanstva SAD-a u Sarajevu. Tom prilikom teško je ranio jednog pripadnika policije, nakon čega je snajperskim hicem pogođen u nogu, te uhapšen.

Američko ministarstvo pravosuđa je, također, podiglo optužnicu protiv Jašarevića. Optužnica se sastoji od deset točaka. Ako bi bio optužen po svim točkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.

Suđenje Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću za teroristički napad u Sarajevu započelo je 15. lipnja, a trebalo bi se nastaviti idućeg tjedna.